Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

De NH Nieuws-stemhulp: lijsttrekkers Chris Boer en Nicole Moinat op de zeepkist

20 november 2021, 07.00 uur · Aangepast 20 november 2021, 07.43 uur · Door Tom van Midden

Op wie te stemmen en waarom? Vanaf maandag 22 november mogen Purmerenders en Beemsterlingen naar de stembus voor de herindelingsverkiezingen. NH Nieuws helpt de zwevende kiezer een handje met de serie De Zeepkist. Daarop krijgt iedere lijsttrekker een podium op onze zeepkist. Met vandaag: Chris Boer van Leefbaar Purmerend en Nicole Moinat van de lokale PVV.

Lijsttrekkers Chris Boer en Nicole Moinat op de zeepkist - NH Nieuws

Leefbaar Purmerend (lijst 6)

Lijsttrekker: Chris Boer

Verkiezingsprogramma: via deze link.

Wat is het belangrijkste wat u de komende vier jaar wilt realiseren in Purmerend en de Beemster?
De realisatie van een buitenzwembad, maar ook het afschaffen van de hondenbelasting en het achteraf scheiden van huisafval. Dat zijn belangrijke punten voor ons. Verder willen we graag de openbare ruimte aanpakken, we vinden het niveau eigenlijk ondermaats voor een stad als Purmerend.

Purmerend zo snel mogelijk van het gas af, goed idee? Waarom?
We vinden het een goed initiatief, maar het hoeft niet zo snel mogelijk. We willen niet dat het de inwoners dwangmatig geld gaat kosten. We willen het liever goed dan snel doen. Het is een redelijk nieuw proces. Het is niet dat het nu heel slecht gaat. Het is een proeftuin, we leren steeds meer. En straks zijn we één van de gemeenten die voorop lopen in een transitie die uiteindelijk elke gemeente moet gaan maken.

Tekst loopt door onder de foto

Chris Boer, lijsttrekker Leefbaar Purmerend - NH Nieuws

Bouwen in het groen om woningen te realiseren, is dat een optie voor uw partij?
Dat hangt af van de locatie. Gaan we bouwen op een grasveld aan de rand van de stad waar niemand last van heeft? Dan zeggen we ja. Maar we gaan geen bos kappen om woningen te bouwen. Juist die groene leefomgeving is ook veel waard. Die afweging moet je steeds opnieuw maken.

U bent 22 jaar, nog hartstikke jong. Niet te jong om lijsttrekker te zijn?
Haha, zoiets werd me bij de vorige verkiezingen ook gevraagd. Toen heb ik nee gezegd. Ik wilde eerst ervaring opdoen in de gemeenteraad. Dat heb ik nu ruim drie jaar gedaan, ook als fractievoorzitter. Ik denk dat ik inmiddels genoeg ervaring heb om de partij te leiden. Die steun krijg ik ook, dat vind ik heel fijn.

PVV (lijst 9)

Lijsttrekker: Nicole Moinat

Verkiezingsprogramma: via deze link.

Wat is het belangrijkste wat u de komende vier jaar wilt realiseren in Purmerend en de Beemster?
We willen de voorrang van statushouders op woningen afschaffen. Er is geen gemeentelijke plicht vanuit het Rijk meer, het is nu gemeentelijk beleid. Het is oneerlijk voor Purmerenders die zolang op de wachtlijst staan en mensen die nu in opvanghuizen zitten. Die zouden wat ons betreft voor moeten gaan.

Waarom is het gasvrij maken van Purmerendse woningen volgens u een slecht idee?
Het gasvrij maken van deze woningen gaat wat ons betreft helemaal nergens over. Er worden miljoenen ingestopt, vanuit het Rijk en vanuit de gemeente. Het gaat continu faliekant mis. Het is niks, het wordt niks, het moet gewoon weg. Laat het lekker op het gas, want dit heeft geen zin.

Tekst loopt door onder de foto

Nicole Moinat, lijsttrekker PVV Purmerend, voor de modelwoning van Gasvrij Purmerend - NH Nieuws

Bouwen in het groen om woningen te realiseren, is dat een optie voor uw partij?
Alles is bespreekbaar, maar natuurlijk willen we zoveel mogelijk groen behouden. We zijn tegen onnodige kap. Hiervoor willen we graag referenda en spreken met omwonenden. Het mag ook niet zo zijn dat we straks boeren onteigenen en daar gaan bouwen, daar zijn we ook tegen. Het moet allemaal in samenspraak gaan met de burger.

Uw partij was en is tegen de komende fusie tussen Purmerend en de Beemster. Die gaat er toch komen, hoe gaat uw partij ervoor zorgen dat ook de Beemsterling zich vertegenwoordigd voelt in de fusiegemeente?
We willen het cultureel erfgoed van de Beemster beschermen, zoveel mogelijk laten zoals het is. We verwelkomen de Beemsterlingen van harte en zullen er alles aan doen ze te vertegenwoordigen.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]