Ga naar Content

Liveblog: treinongeluk in Amsterdam

AMSTERDAM Hieronder de tijdlijn van de treinbotsing bij het Westerpark in Amsterdam:

Zondag 18.30 uur: 24 uur na de treinbotsing, het eind van het liveblog.

Zondag 17:58 uur:
Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam leeft mee met de nabestaanden van de vrouw. "Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de vrouw voor wie het treinongeval noodlottig is geweest. Wij wensen hen veel kracht en sterkte met dit verlies", liet hij weten.

Zondag 17:55 uur:
Door de treinbotsing van zaterdag in Amsterdam is zondag een 68-jarige vrouw overleden aan haar verwondingen. Het slachtoffer komt uit het oosten van het land.

Zondag 17.00 uur: Nieuws uitzending 17.00 uurabc5media_video_8Zondag 16.04 uur: Bij het Slotervaart ziekenhuis was het zaterdagavond druk op de EHBO, maar niemand opgenomen.

Zondag 15.59 uur:
In het OLVG zijn zaterdag 24 gewonden binnen gebracht. Twee zijn er opgenomen. Een is een ontslagen en een ligt er nog, die is niet in levensgevaar.

Zondag 15.51 uur:
Bij het VU ziekenhuis zijn zaterdag 27 mensen binnen gebracht. Zeven zijn er opgenomen. Zondag zijn hiervan drie ontslagen. Vier liggen er nog maar zijn buiten levensgevaar.

Zondag 15:38 uur: Het Academisch Medisch Centrum (AMC) heeft gisteravond tweeëntwintig gewonden van het treinongeluk verpleegd. Zes daarvan liggen nog in het ziekenhuis.

Zondag 15:32 uur: Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) en burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam hebben zondag in het ziekenhuis slachtoffers bezocht van de treinbotsing in Amsterdam.

Zondag 14.34 uur: Kan zo'n ongeluk nog een keer gebeuren? NS-directeur: rijden per trein is de veiligste manier van je voortbewegen, ik neem straks gewoon weer de trein.

Zondag 14.25 uur: ProRail: Een paar weken geleden is er nog een uitgebreide check geweest op het traject van het ongeluk, maar toen was alles in orde.

Zondag 14.22 uur: NS zegt dat er 42 mensen zwaar gewond zijn geraakt, waaronder de machinist van de intercity. 75 mensen zijn licht gewond geraakt, waaronder 2 conducteurs. NS wil niets zeggen over de oorzaak.

Zondag 14.15 uur: Persconferentie in Utrecht is begonnen.

Zondag 14.02 uur: Tegen de avond zullen de treinen weer volgens planning rijden, zeggen Prorail en NS.

Zondag 13.57 uur: Zometeen live op RTVN-NH: de persconferentie van NS en ProRail over het treinongeluk.

Zondag 13.40 uur:
De eerste trein, een goederentrein, passeert de plek van het ongeluk.

Zondag 13.19 uur: De Nederlandse Spoorwegen hebben een special telefoonnummer ingesteld voor betrokkenen: 0800-6677888.

Zondag 12.47 uur: Het treinverkeer komt in beide richtingen weer beperkt op gang, meldt de NS.

Zondag 12.33 uur: Volgens de vakbond voor rijdend personeel (VVMC) reden beide treinen 50 kilometer per uur op het moment van het ongeluk

Zondag 12.30 uur:
Ook de intercity is inmiddels weggesleept. Beide treinen worden naar een rangeerterrein in Haarlem gebracht.

Zondag 11.48 uur:
Een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail liet weten dat de Sprinter inmiddels van de plek van het ongeluk weg is. Het is de bedoeling dat ook de andere trein, een intercity, wordt weggesleept. Als dat is gelukt, wil ProRail op korte termijn een vorm van treinverkeer op de getroffen trajecten weer mogelijk maken.abc5media_video_6abc5media_video_7Zondag 10.15 uur: De gemeente Amsterdam heeft zondagochtend aan RTV N-H laten weten dat het merendeel van de 75 lichtgewonden inmiddels naar huis is. Volgens de gemeente zijn er 42 zwaargewonden, ze liggen in diverse ziekenhuizen.


Zondag 09.38 uur: 
Spoorbeheerder ProRail hoopt zondag het treinverkeer na het ongeluk bij Amsterdam snel weer op gang te brengen. "We gaan nu proberen snel enige sporen weer beschikbaar te maken", aldus een woordvoerder. "Maar er zijn zoveel onzekerheden nog. Het is op dit moment nog niet te zeggen hoe lang het duurt." Volgens de woordvoerder kan het tot het einde van de middag duren voordat het treinverkeer op de getroffen trajecten volledig wordt hervat.

Zondag: 07.25 uur:
"onderzoekers hebben de zaak nog niet vrijgegeven", aldus een woordvoerster van de NS zondag. "Zodra het onderzoek is afgerond, kunnen de treinen worden weggesleept en hervatten we het treinverkeer. Het is op dit moment niet duidelijk hoe lang het nog duurt."

Zondag 06.55 uur:
Het treinverkeer rond Amsterdam ondervindt nog de hele zondagmorgen hinder van de treinbotsing van zaterdagavond. De NS meldt dat er tot zeker 13.00 uur geen treinen zullen rijden tussen Amsterdam en Zaandam, Amsterdam en Haarlem en op het traject Amsterdam - Schiphol. Reizigers worden geadviseerd om te reizen via Duivendrecht of Utrecht.

Zondag 02.01 uur: Het treinverkeer rond Amsterdam ondervindt nog de hele zondagmorgen hinder van de treinbotsing. De NS meldt dat er tot zeker 13.00 geen treinen zullen rijden tussen Amsterdam en Zaandam, Amsterdam en Haarlem en op het traject Amsterdam - Schiphol. Reizigers worden geadviseerd om te reizen via Duivendrecht of Utrecht.

Zondag 01.51 uur: Merel van Vroonhoven, lid van de directie van de Nederlandse Spoorwegen heeft een aantal slachtoffers van de treinbotsing in Amsterdam bezocht in het ziekenhuis. President-directeur Bert Meerstadt bezocht de plaats van het ongeval. De NS zegt dat ook zij hun medeleven willen betuigen met de slachtoffers. "Onze aandacht gaat uit naar de gewonden en hun familie,'' aldus de woordvoerder.

Zondag 0.47 uur: De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is onder de indruk van de vele gewonden die zijn gevallen door de treinbotsing in Amsterdam. De hulpverlening na het ongeval is volgens hem snel op gang gekomen. Er zijn veel gewonden gevallen, voor wie de hulp gelukkig snel op gang is gekomen door de samenwerking van alle instanties. De zorg en aandacht gaan nu vooral uit naar de mensen met het zwaarste letsel. "Ik hoop dat deze botsing voor ieder persoonlijk goed afloopt'', stelde de burgemeester zaterdagavond laat in een verklaring.

De burgemeester bezocht een van de locaties waar na het ongeval passagiers werden opgevangen. Hij sprak daar met slachtoffers en hulpverleners. "Het is begrijpelijk dat de mensen in de trein erg geschrokken zijn van deze forse botsing. De mensen die ik gesproken heb, gaan hier op een nuchtere manier mee om'', zei hij na het bezoek. Premier Mark Rutte heeft Van der Laan gebeld om zijn betrokkenheid te tonen. Ook heeft de minister-president hulp aangeboden.

Zondag 0.30 uur: Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, heeft in de loop van de avond een werkbezoek gebracht aan de rampplek. Tegen RTV Noord-Holland zei Joustra dat de schade aan de treinen aanzienlijk is. Hij heeft nog geen idee wat de oorzaak van het ongeluk is, maar vermoedt wel dat het onderzoek er naar nog heel lang kan duren. In ieder geval worden de treinen de komende nacht nog niet weggesleept. abc5media_video_5

Zondag 0.05 uur: Het onderzoek naar de oorzaak van het treinongeluk gaat de komende nacht door. Er is op dit moment nog geen enkel zicht op de oorzaak van de botsing tussen de twee NS-treinen. Dat meldde een woordvoerster van de Nederlandse Spoorwegen. Op het baanvak waar het ongeluk gebeurde, rijden de komende nacht nog geen treinen. Of het treinverkeer op het baanvak zondag wordt hervat, wordt in de loop van de nacht en zondagochtend bekeken.

Zaterdag 23.53 uur: Het kabinet leeft mee met de slachtoffers van de treinbotsing. Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) laten weten. "Door het treinongeluk zijn veel mensen gewond geraakt. Ik wens hen, en andere betrokkenen, veel sterkte'', stelde ze in een reactie. De bewindsvrouw wil zo snel mogelijk weten wat de oorzaak is geweest van 'dit verschrikkelijke ongeval'. De Inspectie Leefomgeving en Transport doet daar onderzoek naar.

Zaterdag 23.39 uur: De treinbotsing is het ernstigste spoorongeluk in jaren in Nederland. De laatste keer dat tientallen mensen gewond raakten, was in november 2006 in Arnhem, toen een goederentrein door een rood sein reed en op een reizigerstrein reed. In juni van dat jaar vond ook een ernstig ongeval plaats in Maastricht. Een reizigerstrein reed toen op een stilstaand leeg treinstel, met tientallen gewonden tot gevolg. Dat ongeval werd veroorzaakt door een black-out van de machinist.

Het treinongeval bij Harmelen in 1962 is het ernstigste in de Nederlandse geschiedenis. Toen kwamen 93 mensen om en raakten meer dan 50 anderen gewond toen twee reizigerstreinen in dichte mist op elkaar reden.

Het Amsterdamse spoor is de afgelopen paar jaar vaker het toneel geweest van treinongevallen. Zo ontspoorde in november 2008 een goederentrein bij station Amsterdam Muiderpoort. Enkele wagons kantelden en rails en wissels raakten over een lengte van 500 meter beschadigd. Het treinverkeer raakte hierdoor lange tijd ontregeld. In de buurt van hetzelfde Amsterdamse station botsten in maart 2007 een lege trein en een intercity op elkaar. Hierbij vielen geen gewonden, maar ontstond ook veel schade en oponthoud. De machinist van de lege trein had een rood sein gemist.

abc5media_video_4

Zaterdag 23.30 uur: Spoorbeheerder ProRail zegt erg geschrokken te zijn van het treinongeluk. In een verklaring op de website spreekt ProRail zijn medeleven uit aan alle gewonde reizigers
en hun familie. De spoorbeheerder dankt alle hulpverleners voor hun enorme inzet en zegt dat onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak is van het ongeval.

Zaterdag 23.09: De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is op de plek waar de treinen op elkaar botsten. Hij bezoekt daar de locaties die zijn ingericht om passagiers uit de treinen op te vangen. Volgens een woordvoerder spreekt Van der Laan daar met de slachtoffers. De burgemeester geeft later een verklaring. De gemeente Amsterdam heeft een telefoonnummer geopend voor mensen die vragen over het ongeval hebben: 020 - 25 39 200.

De spoorwegpolitie doet momenteel onderzoek naar de oorzaak van de treinbotsing. Ook onderzoekers van twee andere instanties zijn ter plaatse. Als de eerste onderzoeken klaar zijn, kunnen de treinen worden weggehaald.abc5media_video_3

Zaterdag 22.39: Het is op dit moment nog gissen naar de oorzaak van het treinongeluk, maar het is niet voor het eerst dat bij het Centraal Station van Amsterdam twee treinen op elkaar botsen. In 2004 reed een trein uit Utrecht op een lege, stilstaande trein nadat de machinist door rood was gereden. Daarbij vielen 20 gewonden.

Uit onderzoek van de Veiligheidsraad bleek toen dat het automatische treinbeïnvloedingssysteem (tbs) dat een trein die door rood rijdt automatisch moet stoppen, niet werkte bij een lagere snelheid dan 40 kilometer per uur. Het advies om snel het Europese veiligheidssysteem op alle sporen in te voeren om dit soort ongelukken te voorkomen, bleek te duur. Op het traject waar het ongeluk nu is gebeurd, was dit nog niet ingevoerd. Of het veiligheidssysteem écht een rol heeft gespeeld bij dit ongeval, zal nog moeten blijken.

Zaterdag 22.35 uur: Het VUmc meldt dat ze 19 zwaargewonden hebben behandeld op de Eerste Hulp. Negen gewonden zijn naar het Lucas Andreas Ziekenhuis overgebracht en zes naar het AMC.

Zaterdag 22.05 uur: Een gezellig dagje uit met een vriendin naar Den Helder eindigde voor Yvonne in een drama. De dubbeldekstrein waarin ze zat, begon op een gegeven moment in Amsterdam te 'wiebelen'. Toen volgde opeens een klap en vlogen mensen door de coupé heen of botsten ze tegen tafeltjes en bankjes. Daarna was het een moment stil. De stilte ging vrij snel over in hectiek. Mensen om Yvonne heen, begonnen te kermen van de pijn. Zelf had ze ook behoorlijk pijn: de botsing leverde haar gekneusde ribben op.

De hulpdiensten waren volgens Yvonne snel ter plaatse. Zelf werd ze naar een van de opvanglocaties in de buurt gebracht. Aan het einde van de avond werd ze opgehaald door haar man.

Zaterdag 21.41 uur: Alle gewonden zijn inmiddels uit de treinen gehaald. De zwaargewonden zijn overgebracht naar diverse ziekenhuizen. De lichtgewonden zijn ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld.abc5media_audio_4

abc5media_audio_5

abc5media_audio_6

abc5media_audio_7

abc5media_video_1

Zaterdag 21.40 Bij de treinbotsing zijn volgens het KLPD ongeveer 125 gewonden gevallen. Onder hen zijn 56 zwaargewonden: 13 zijn zeer ernstig gewond en 43 ernstig. Nog eens circa 70 passagiers zijn lichtgewond geraakt.

Zaterdag 20.49 uur: In de twee treinen zaten volgens de brandweer honderden passagiers. De vele hulpverleners zijn volgens een woordvoerster met man en macht bezig om alle gewonden uit de trein te halen en te verzorgen. Rond 20.45 uur zaten er nog 11 gewonden in de trein, onder wie 10 zwaargewonden. Lichtgewonden zijn opgevangen in een verzorgingshuis in de buurt. Mensen die niets of amper iets mankeren, worden met bussen verder vervoerd.abc5media_audio_2abc5media_audio_3

Zaterdag 20.48 uur: Door de treinbotsing in Amsterdam zijn 13 passagiers zeer ernstig gewond geraakt en 43 ernstig. Dat heeft een woordvoerder van de brandweer gezegd.

Zaterdag 20.43 uur: NS-reizigers in Amsterdam kunnen op vertoon van hun vervoersbewijs de metro gebruiken van het Amsterdamse ov-bedrijf GVB. Ten westen van het Centraal Station ligt het treinverkeer stil. Reizigers kunnen met de metro van het GVB reizen tussen de met de NS gedeelde stations Amsterdam Bijlmer Arena, Amsterdam Zuid en Amsterdam Sloterdijk.

Zaterdag 20.31 uur: Hulpverleners van het Nederlandse Rode Kruis gaan ambulancepersoneel ondersteunen dat zich ontfermt over de gewonden van de treinbotsing in Amsterdam. Dat heeft een woordvoerder van de organisatie laten weten. Volgens hem gaat een team van 12 leden van de zogeheten Sigma-groep ter plaatse. Die bestaat uit vrijwillige hulpverleners die de professionele medische hulpverleners kunnen ondersteunen.abc5media_video_2

Zaterdag 20.28 uur: Een van de twee passagierstreinen gaf vlak voor het ongeluk een langgerekt geluidssignaal af. Daarna was een harde klap te horen, zei een ooggetuige. Volgens haar waren de eerste hulpverleners binnen 8 minuten bij de plaats van het ongeluk.

Een andere ooggetuige zegt dat er veel politieauto's, ambulances en brandweerwagens op het incident zijn afgekomen. De brandweer maakt gebruik van ladderwagens om over de metalen schutting naast het spoor heen te komen. De vele omstanders worden door de politie op afstand gehouden.abc5media_audio_1

Zaterdag 20.26 uur: Passagiers van de treinen twitteren op internet over het ongeluk. "Mijn coupé was leeg ik zat 1e klas, de rest van de trein zat propvol mensen. Gewoon tegen raam geknald!'', aldus Twitteraar Giovanni Laisina.

Veel mensen twitteren ook over familieleden die in de trein zaten. "Mijn mama, nicht en zusje zitten erin! Gelukkig niet erg gewond, maar erg geschrokken!'', aldus een ongeruste dochter.abc5media_video_0

Zaterdag 20.05 uur: De NS noemt nu een lager aantal gewonden. Het blijken er 33 te zijn in plaats van de eerder genoemde 48. Van de gewonden zaten er 19 in de sneltrein van Den Helder naar Nijmegen. De overige 14 zaten in de stoptrein van Amsterdam naar Uitgeest.

Zaterdag 19.51 uur: De twee passagierstreinen zijn frontaal op elkaar gebotst. Dat heeft een woordvoerster van de Inspectie Leefomgeving en Transport gezegd. De inspectie begint volgens haar een groot onderzoek naar de oorzaak van de aanrijding. De materiële schade is op het eerste gezicht groot

Zaterdag 19.36 uur: Door de treinbotsing zijn zeker 48 mensen gewond geraakt. Dat meldde een woordvoerster van de Nederlandse Spoorwegen. Volgens haar is onder meer sprake van botbreuken en kneuzingen.

Zaterdag 19.19 uur: De Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Inspectie Leefomgeving en Transport stellen een onderzoek in naar de treinbotsing. Beide instanties meldden dat ze onderzoekers naar de plek van het ongeval hebben gestuurd.

Twee passagierstreinen botsten op elkaar tussen station Amsterdam-Sloterdijk en Amsterdam Centraal, ter hoogte van het Westerpark. Daardoor viel een nog onbekend aantal gewonden. De treinenloop ten westen van Amsterdam ligt sinds de botsing stil.

abc5media_audio_0

Zaterdag 19.02 uur: De botsing blijkt tussen een stoptrein en een sneltrein te zijn geweest. Volgens een woordvoerster van de NS zaten in beide treinen mensen. NS-personeel heeft gemeld dat passagiers verwondingen als kneuzingen hebben. Het aantal gewonden is nog niet bekend. De hulpdiensten zijn ter plekke om mensen in de treinen te helpen. De stoptrein was op weg van Amsterdam naar Uitgeest. De sneltrein was op weg van Den Helder naar Nijmegen. Volgens de NS wordt onderzocht hoe het ongeluk kon gebeuren.

Door de aanrijding rijden er aan de westkant van Amsterdam geen treinen. Dat betekent onder meer dat tussen Amsterdam-Centraal en luchthaven Schiphol geen treinen rijden. Spoorbeheerder ProRail verwacht dat de stremmingen de rest van de dag duren.

Zaterdag 18.41 uur: door de aanrijding rijden er tussen Amsterdam Centraal en Zaandam geen treinen. Spoorbeheerder ProRail verwacht dat dit de rest van de dag duurt.

Zaterdag 18.30 uur: in Amsterdam zijn twee treinen op elkaar gebotst. Daardoor zijn gewonden gevallen. Dat heeft een woordvoerster van de brandweer gezegd. Het ongeval is gebeurd ter hoogte van het Westerpark. De woordvoerster wist nog niet of het om passagierstreinen gaat. Ook kon ze nog niet zeggen hoeveel gewonden er zijn.