Ga naar Content
Noord-Holland

Provincie: risico's grote projecten bij private partijen leggen

13 februari 2012, 23.12 uur · Aangepast 13 februari 2012, 23.40 uur
Door: · Foto:

WIERINGEN De provincie moet grote projecten als het Wieringerrandmeer in de toekomst wél blijven doen, maar private partijen moeten dan de risico's dragen.

Dat is de conclusie na het kritische rapport van de Randstedelijke Rekenkamer over het afblazen van het Wieringerrandmeer. De Rekenkamer schrijft in het rapport onder andere dat Gedeputeerde Staten transparanter en begrijpelijker de risico's van het project aan Provinciale Staten hadden moeten presenteren. 

In een commissievergadering vond een aantal politieke partijen dat de provincie in de toekomst niet meer zou moeten meedoen in dit soort grote projecten, omdat de kennis en kunde daarvoor zou ontbreken. Gedeputeerde Talsma wil de publiek private samenwerkingen wél blijven aangaan, zoals nu al gebeurt in de Bloemendalerpolder.

Het Wieringerrandmeer heeft de provincie 54 miljoen euro gekost. Daartegenover staat de eigendom van 550 hectare grond, die stapsgewijs zal worden verkocht. Volgens Talsma zal het geld dat met de verkoop daarvan wordt verdiend weer kunnen worden geïnvesteerd in de Kop van Noord-Holland.