Ga naar Content
Noord-Holland

Amsterdam krijgt elektrische deelauto's

11 april 2011, 18.21 uur · Aangepast 11 april 2011, 19.35 uur
Door: · Foto: Car2Go

AMSTERDAM In Amsterdam gaan eind dit jaar elektrische deelauto's de weg op. Onder de naam Car2go hebben automobilisten de beschikking over driehonderd elektrische Smarts.

De auto's van Car2go zijn, in tegenstelling tot andere deelsystemen met elektrische auto's, niet gebonden aan één vaste standplaats. De voertuigen zijn overal in de stad te vinden en door iedereen te gebruiken. Klanten rekenen het gebruik van de auto per minuut af. De huurder van de auto's van het type smart fortwo kan op een smartphone zien waar in zijn buurt een tweezittertje is achtergelaten en er vervolgens met een plastic lidmaatschapskaart en een PIN-code gebruik van maken. De
huurder kan ook bellen naar een callcenter, dat hem wandelend naar de auto toe praat. Henrich verzekerde maandag dat de huurder zich geen zorgen hoeft te maken dat die zonder stroom komt te zitten bij het maken van een stadsrit.

Het Car2go-programma bestaat al in het Duitse Ulm en in het Amerikaanse Austin. In Hamburg werd het systeem vorige week geïntroduceerd. In die Duitse stad betalen de huurders 29 cent per minuut. Volgens Henrich zal dat in Amsterdam wat goedkoper worden. Voor de milieuvriendelijke wagentjes hoeft de parkeermeter niet gevuld te worden.