Ga naar Content
Noord-Holland

Cartoonist G. Nekschot aangehouden

16 mei 2008, 10.00 uur
Door: · Foto:

AMSTERDAM De politie heeft dinsdag in Amsterdam de cartoonist Gregorius Nekschot, een pseudoniem uiteraard, aangehouden. Hij wordt verdacht van het publiceren van cartoons die 'discriminerend zouden zijn voor moslims en mensen met een donkere huidskleur'.

Woensdag op vrije voeten
In de woning van de tekenaar in Amsterdam is een doorzoeking verricht en mogelijk belastend materiaal in beslag genomen, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Gregorius Nekschot is woensdag na verhoor weer op vrije voeten gesteld.
De Tweede Kamer zit bovenop de arrestatie. VVD, PVV en D66 vragen minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie om opheldering. De zaak ligt gevoelig omdat de vrijheid van meningsuiting in het geding lijkt. D66-Kamerlid Boris van der Ham heeft de minister donderdagavond al om opheldering gevraagd. Gregorius Nekschot is zonder twijfel 'zeer omstreden', maar de gang van zaken van deze week roepen veel vragen op, aldus Van der Ham.
Aangifte in 2005
De arrestatie volgt uit een onderzoek naar het werk van 'Nekschot', nadat in 2005 aangifte tegen hem was gedaan. De
aangifte komt voort uit een klacht van de omstreden imam Abdul Jabbar van de Ven bij het Meldpunt Discriminatie Internet. Deze klacht is doorgeleid naar het OM, aldus de woordvoerder.
De controversiële cartoonist publiceert vooral op zijn internetsite, maar ook op andere websites die de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel hebben staan, en in het tijdschrijft HP/De Tijd. Zijn extreme grappen en tekenstijl gaan sommigen te ver, anderen koesteren er veel bewondering voor en vinden ze hilarisch en erg scherp. De in 2004 vermoorde cineast Theo van Gogh behoorde tot de laatste categorie en bood op zijn website ruimte aan het werk van 'Nekschot'.
Vervolging?
Volgens het OM is een aantal cartoons 'beledigend dan wel dicriminerend'. Het Landelijke Expertise Centrum Discriminatie, dat zich met dergelijke onderzoeken bezighoudt, is ondergebracht bij het parket Amsterdam. Het onderzoek loopt nog. Of Gregorius Nekschot ook daadwerkelijk vervolgd gaat worden, staat nog niet vast.
Gregorius Nekschot houdt zijn ware identiteit voor het publiek verhuld, om geen onnodige risico's te lopen. Cabaretier Hans Teeuwen, een bekende van 'Nekschot', noemde de arrestatie in het tv-programma Pauw en Witteman intimiderend. Teeuwen sprak de tekenaar na diens vrijlating kort. De politie zou 'Nekschot' hebben gezegd dat hij zijn anonimiteit nu wel kwijt is. "Een tamelijk intimiderende opmerking'', aldus Teeuwen.