Ga naar Content

Molenaar Fred maalt toeristen, water is nog maar een bijproduct

Bedstedes, turfblokken en lange onderbroeken. Het interieur van museummolen Schermerhorn stamt nog steeds uit 1633, toen de Schermer door 52 molens werd drooggelegd. "Tegenwoordig is water nog maar een bijproduct", vertelt molenaar Fred Oudejans in het televisieprogramma NH Helpt. "Wij malen nu toeristen."

Molenaar Fred Oudejans in de museummolen Schermerhorn - Foto: NH Media

Op zijn zestiende werd Fred verliefd op de molen: "De één gaat op voetballen, ik draaide molen". Hij woont ook in een molen, maar dan verderop. "Anders krijg je teveel visite", lacht hij. "Het is wel klein, donker, hoekig en koud, maar wij hebben een hoop ruimte om ons heen."

Drie vrouwen

Zijn liefde voor de molens is zo groot dat Fred zijn twee molens zijn houten vrouwen noemt. Zijn echte vrouw Willeke, die als gastvrouw meehelpt achter de kassa in de museumwinkel, is het gewend: "Hij heeft ook nog wel tijd voor mij hoor".

Eén van de houten vrouwen van molenaar Fred Oudejans - Foto: NH Media

Van de 52 molens in de Schermer zijn er nog maar elf over. In tijden van extreme regen en klimaatverandering kunnen de zes nog werkende molens volgens Fred niet veel meer betekenen, maar alle beetjes helpen. Hij herhaalt nog maar eens dat een molen tegenwoordig vooral toeristen maalt. Het gaat er om hoeveel mensen er voorbij de kassa komen.

NH Helpt: voor iedereen die hulp nodig heeft of kan bieden

WebsiteAlle oproepen van NH Helpt zijn te lezen op nhhelpt.nl. Hier kun je ook zelf een vraag of een aanbod plaatsen.

RadioRachel Morssink presenteert elke zaterdag tussen 12.00 uur en 14.00 uur het programma NH Helpt op de radio. Het NH Helpt Antwoordapparaat is de hele week te bereiken op: 088-8 505 303.

Elke werkdag om 13.40 uur hoor je bij June Hoogcarspel een hulpvraag in haar radioprogramma June tot Twee. 

TVOp tv is NH Helpt ook te zien. Isabella Prins presenteert elke dinsdag om 17.10 uur het programma NH Helpt voor tv en online. 

Kijk alle uitzendingen HIER terug.