Ga naar Content

Haarlemse zadenbieb leeggeroofd, maar beheerder Elly laat zich niet kisten

Het vertrouwen van Elly Opdam (68) heeft een deuk opgelopen. De zadenbibliotheek die de Haarlemse sinds kort voor haar huis in de Javastraat heeft staan, is begin deze week leeggeroofd: "De dader is later deze week weer langs geweest."

Ton vindt zojuist een envelop met nieuwe voorraad voor Elly's zadenbieb - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Ton, de man van Elly, raapt een envelop van de deurmat. Zonder die te openen, weet hij wat er in zit. “Alweer nieuwe zaadjes”, zegt Ton, terwijl hij de post omhoog houdt. In rap tempo wordt de zadenkast van zijn vrouw opnieuw gevuld. De voorraad wordt gebracht door buren, maar ook opgestuurd door sympathisanten die verder weg wonen. De hulp volgt nadat Elly’s zadenbieb in de nacht van zondag op maandag werd leeggeroofd.

Elly zelf getuige

Elly was zelf getuige van de diefstal. “Ze kon niet slapen”, vertelt Ton donderdagmiddag. “Ze zag het voorlicht van een fiets naderen vanuit de straat. De fietser stopte voor ons huis, deed de deur van het bovenste kastje open en schoof de volledige inhoud in een tas. Zelfs de bakjes waar de zaadjes in zaten, werden meegenomen. Voor ze iets kon doen, was de dader alweer gevlogen.”

Tekst loopt door onder de foto.

Elly vorige maand voor haar zadenbieb, net nadat ze die had geïnstalleerd - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Daags na de inbraak laat Elly weten dat ze twijfelt om door te gaan met de zadenbieb. De diefstal zorgt voor een flinke deuk in haar vertrouwen. Ook omdat ze het eerder heeft meegemaakt. Vorig jaar werd tot tweemaal toe de volledige inhoud van haar levensmiddelenkastje meegenomen. Ook daarom maakte dat kastje begin dit jaar plaats voor de zadenbieb. Die staat bovenop de kastjes die Elly’s straatbibliotheek vormen.

Dader in beeld

“We weten wie het heeft gedaan”, zegt Ton. “Dat kunnen we zien via de camera van onze deurbel. Dezelfde man is later deze week weer in de nacht langs geweest. Maar toen greep hij mis.” Dat kwam doordat Elly maatregelen had genomen. De zadenbieb is nu na 20.00 uur gesloten. Dan haalt Elly het kastje leeg. De volgende ochtend vult zij de kast weer. De nieuwe openingstijden staan op een krijtbord naast de deur aangekondigd.

Tekst gaat verder onder de foto. 

Passanten worden via het krijtbord op de nieuwe openingstijden geattendeerd - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Elly had er flink de pee in begin deze week, maar haar vertrouwen in de mensheid is inmiddels  weer hersteld. Nadat zij op Facebook melding had gemaakt van de diefstal, stromen de nieuwe zaden toe. Uiteraard is ook iedereen weer welkom om iets mee te nemen. Maar dus niet in één keer de volledige inhoud van de kast.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]