Ga naar Content

Door tekort aan voorrijders kunnen niet alle blinden mee met tandemtochten

In een kelder op het Amstelstation staan zo'n 15 tandems van de sportvereniging voor blinden en slechtzienden, maar door een tekort aan voorrijders kunnen niet alle leden meefietsen. En daarom schoot het televisieprogramma NH Helpt te hulp. Dat ging niet van een leien dakje: presentator Isabella Prins reed bijna de Amstel in met de blinde Lex Hendriks achterop. 

Voorrijder Isabella fietst bijna de Amstel in - Foto: NH Media

Lex kan er gelukkig hard om lachen. Hij legt nieuwe voorrijders altijd uit hoe het tandemfietsen werkt: "Je moet voor vertrek afspreken welke trapper omhoog staat bij het afzetten en onderweg is het handig als de voorrijder vertelt dat wij gaan remmen of een bocht maken. Het is niet moeilijk, het is gewoon een fiets."

Dat blijkt, want bij een volgende poging rijdt Isabella met Lex achterop de tandem wel goed weg. Hij benadrukt nog maar eens hoe belangrijk voorrijders voor hem zijn: "Zonder hen kunnen wij niet fietsen, dus ik hoop dat er mensen reageren op onze oproep op nhhelpt.nl.

Jean Poppes fietst mee op een elektrische tandem - Foto: NH Media

Jean Poppes fietst al 30 jaar mee met de maandelijkse tochten van zo'n 50 kilometer. Sinds kort op een elektrische tandem, omdat hij zich niet meer teveel mag inspannen door een te hoge bloeddruk. Na een jeugd met slecht zicht, werd hij op een ochtend blind wakker. "Dat is niet makkelijk hoor, elke dag alleen maar in het pikkedonker", vertelt hij. "Eigenlijk is dat niet echt leuk, maar ik gooi het wel zover mogelijk van mij af."

Jean geniet van de buitenlucht en de gezelligheid tijdens het tandemfietsen, maar ook hij kan soms niet mee door een tekort aan voorrijders. 

NH Helpt: voor iedereen die hulp nodig heeft of kan bieden

WebsiteAlle oproepen van NH Helpt zijn te lezen op nhhelpt.nl. Hier kun je ook zelf een vraag of een aanbod plaatsen.

RadioRachel Morssink presenteert elke zaterdag tussen 12.00 uur en 14.00 uur het programma NH Helpt op de radio. Het NH Helpt Antwoordapparaat is de hele week te bereiken op: 088-8 505 303.

Elke werkdag om 13.40 uur hoor je bij June Hoogcarspel een hulpvraag in haar radioprogramma June tot Twee. 

TVOp tv is NH Helpt ook te zien. Isabella Prins presenteert elke dinsdag om 17.10 uur het programma NH Helpt voor tv en online. 

Kijk alle uitzendingen HIER terug.