Ga naar Content

Medemblik geeft gehoor aan oproep en laat tot november grotere terrassen toe

Horecaondernemers die zich in Medemblik aanmelden bij de gemeente mogen tot 1 november hun terrassen verruimen. De gemeente geeft hiermee gehoor aan de oproep van horecaondernemers om de terrassen uit te breiden. "Hiermee wordt de kern van toeristische Medemblik nog aantrekkelijker gemaakt", zegt een woordvoerder.

Horeca in Medemblik weer geopend - Foto: Robert Gieling

Volgens de gemeente heeft de coronaperiode aangetoond dat meer ruimte voor terrassen de centrumfunctie van Medemblik versterkt. Voorzitter Johan Blokker van de winkeliersvereniging MEVO is blij met het besluit: "Zodra de lente in de lucht hangt, begint het te kriebelen bij de horecaondernemers. Ook als winkelier ben ik erbij gebaat, want het zorgt voor extra sfeer en gezelligheid in het centrum. Dat was voor ons de reden om via de politiek te pleiten voor uitbreiding van de terrassen dit seizoen."

Horecaondernemers die tot 1 november hun terras willen uitbreiden, kunnen via de gemeente een meldingsformulier aanvragen. Wel zijn er een aantal voorwaarden waar de ondernemers zich aan moeten houden. "Zo mogen er niet te veel parkeerplekken worden in genomen en moet de verkeersveiligheid altijd in acht worden genomen", laat de gemeente weten. Het gaat om een tijdelijke maatregel, in afwachting van een nieuw plan dat in opdracht van de gemeente wordt opgesteld.

Historisch centrum moet gekoesterd worden

In dat toekomstige plan, waar inwoners van de gemeente aan bij kunnen dragen, worden de richtlijnen bepaald voor de uitstraling van het centrum in Medemblik. "Dit betekent een mooie stap vooruit, omdat hier ook ander onmisbaar beleid aan opgehangen kan worden. Bijvoorbeeld op het gebied van reclame-uitingen, en gevels", legt voorzitter Blokker uit. "We hebben immers een prachtig historisch centrum en het is belangrijk dat we het authentieke karakter ervan koesteren."

Medemblik nodigt inwoners uit om hun mening te laten horen. Dit kan in het Wapen van Medemblik, waar de gemeente op 1 mei een inloopavond houdt. Ook kunnen de tekeningen voor uitbreidingen die bij de gemeente bekend zijn tussen 19.00 en 20.00 uur worden ingezien.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]