Ga naar Content
West-Friesland

West-Friese verhalen met Trien Buis: 'Broeder is verlegen lekker'

14 november 2023, 14.03 uur · Aangepast 14 november 2023, 14.46 uur
Door: Desi Bootsman · Foto: WEEFF

Speciaal voor de Nationale Broederdag kruipt Marianne Sijm uit Wervershoof weer in de huid van Trien Buis, een typetje geïnspireerd op haar oma. In het West-Fries dialect neemt ze ons mee in verhalen van onder andere Nel van Laren-Zwuup, de eerder dit jaar overleden oermoeder van het West-Friese dialect. "Broeder is verlegen lekker!"

"Waar ik verlegen bloid van word is het gerecht broeder", vertelt Buis. En daarom gaat deze aflevering over dit typisch West-Friese gerecht. "Lekker, met stroop en butter!"

Het is Nationale Broederdag: stuur jouw broederfoto's in! 

Tijdens de themaweek 'Eten wat de pot skaft!' roepen we vandaag een speciale dag in het leven voor dé West-Friese specialiteit: broeder! Vandaag staan we tijdens de Nationale Broederdag stil bij deze lokale delicatesse. We hopen dat zo veel mogelijk mensen broeder gaan maken (en eten) en ontvangen graag foto's via [email protected].

In het kader van de West-Friese eetweek 'Eten wat de pot skaft!' is het vandaag Nationale Broederdag. De dag waarop we de broeder - ook wel Jan in de zak genoemd - eens flink in het zonnetje zetten. Volgens het verhaal van Van Laren-Zwuup is het zaak om vooral voldoende te maken, dan heb je er een dag later nog iets aan. "Een lessie broeder de are dag, is nag lekkerder dan de frisse."

De aflevering over Broeder kun je hieronder kijken, maar ook via WEEFF op televisie. Het televisiekanaal van mediapartner WEEFF is terug te vinden bij Ziggo op kanaal 45, en bij KPN op 1359.

'Eten wat de pot skaft!': themaweek over West-Fries eten en drinken

Deze week besteedt NH Nieuws/WEEFF veel aandacht aan het eten en drinken in West-Friesland. Onder de noemer 'Eten wat de pot skaft!' duiken we in de lokale lekkernijen en gaan we op zoek naar de antwoorden op andere prangende eet- en drinkvragen. Op dinsdag staat de broeder (of Jan in de zak / trommelkoek) centraal, tijdens de door ons in het leven geroepen Nationale Broederdag. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]