Ga naar Content

Voetbalclubs zijn vandalisme op open sportpark zat, moeten die wel openbaar blijven?

Een in de fik gestoken prullenbak en een beschadigd kunstgrasveld: bij voetbalclub LSV in Zuid-Scharwoude is de maat vol na de vernielingen van afgelopen week. Ook SVW uit Heerhugowaard meldt dat het sportpark regelmatig last heeft van vandalisme. Bij beide verenigingen werpt het de vraag op: is een open sportpark wel zo'n goed idee? 

Foto: Dijk en Waard Centraal

De naam zegt het eigenlijk al: een open sportpark is vrijuit te gebruiken voor iedereen die dat wil. Sportorganisatie NOC*NSF vroeg eerder al aan gemeenten om clubs te enthousiasmeren voor zo'n beleid. "Want door de parken open te stellen vergroot je het maatschappelijk rendement ervan", was de boodschap van de sportersbond.

Inmiddels zijn er een aantal van dit soort parken in Nederland, onder meer in Heerhugowaard en Zuid-Scharwoude.

Toegang gesloten

Een gemeentewoordvoerder bevestigt tegenover mediapartner Dijk en Waard Centraal dat de twee verenigingen recent te maken hadden met incidenten. Zo werd bij LSVV in Zuid-Scharwoude afgelopen week een prullenbak in brand gestoken. Hierdoor raakte het kunstgrasveld beschadigd en besloot de club de toegang te sluiten.

En ook op sportpark De Kabel, waar SVW voetbalt, gaat het op het open terrein in de nachtelijke uurtjes met regelmaat mis. Dat park krijgt de komende jaren een ingrijpende make-over. Daar wordt ruimte gecreëerd voor zo'n vijftig tot honderd woningen. Ruimte die SVW en de Tornado handbalvereniging moeten inleveren. Wel krijgen de verenigingen meer faciliteiten. 

Ondanks de recente vernielingen is het na de grote verbouwing de bedoeling dat het sportpark van Heerhugowaard niet alleen in de zomer, maar te allen tijde open blijft. 

Lees ook