Ga naar Content

Provincie neemt regie Randmeer over

WIERINGEN De provincie neemt de regie over van het nog aan te leggen Wieringerrandmeer en dwingt de gemeente Wieringen nu om mee te werken. Gedeputeerde Staten hebben besloten het intergemeentelijke bestemmingsplan om te zetten in een provinciaal inpassin

De gemeente Wieringen ligt al tijden dwars en de bouwbedrijven die het Wieringerrandmeer willen ontwikkelen, dreigden de gemeente Wieringen daarom met een miljoenenclaim. De gemeente zou het project in gevaar brengen door de milieueffectrapportage en het ontwerpbestemmingsplan niet vrij te geven voor inspraak. Onder meer Boskalis en Volker Wessel Stevin gaven Wieringen een termijn om akkoord te gaan.
Bezwaren
Wieringen heeft onder meer bezwaar tegen de komst van een industrieterrein en baggerdepot bij buurtschap De Haukes. Ook is de gemeente tegen het schrappen van een fietsbrug over het meer, waardoor scholieren straks een heel eind moeten omfietsen.
De raad van buurgemeente Wieringermeer keurde de uitgewerkte plannen eerder wel goed. Maar nu de provincie de regie neemt, is er duidelijkheid voor de investeerders: er kan eindelijk begonnen worden met de bouw van het Wieringenrandmeer.
Het Wieringerrandmeer moet zowel de natuur als de economie in de kop van Noord-Holland een impuls geven en daarnaast van het ingepolderde Wieringen net als vroeger weer een eiland maken. Met de uitvoering van de plannen is ruim 300 miljoen euro gemoeid. Het meer wordt een 9 kilometer lange waterplas met een oppervlakte van ongeveer 1000 hectare. Daaromheen verrijzen ongeveer tweeduizend woningen. Wieringerrandmeer Miljoenenclaim om Wieringerrandmeer Wieringer raad wijst Randmeer af