Ga naar Content

'Merkwaardig' en vervallen station Abbekerk-Lambertschaag moet monument worden

Je moet door flink wat lagen heen kijken om de potentie te zien, maar station Abbekerk-Lambertschaag staat op de lijst om provinciaal monument te worden. En dan kan er ook echt stapje voor stapje gebouwd worden aan het in ere herstellen van het gebouw. Eerst als woonhuis, en binnen nu en 15 jaar misschien weer als wachtruimte voor het station op de lijn Hoorn - Medemblik. Verslaggever Sander Huisman liep rond door het gebouw met René van den Broeke, directeur van Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik.

Het liefst hadden ze het in 2009 al willen aanschaffen, alleen was dat financieel toen niet haalbaar. Maar gelukkig werd Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik ruim een jaar geleden toch eigenaar van station Abbekerk-Lambertschaag.

In de tussentijd is het eigendom geweest van de gemeente Medemblik. "Op het moment dat het toen aan een particulier was overgedragen geweest, dan hadden we het nooit meer kunnen kopen", zegt René van den Broeke enthousiast.

Het station stamt - net als de gehele lijn - uit 1887 en is sinds 1935 niet meer in gebruik voor personenvervoer. Omdat het twee kilometer van Abbekerk en vijf kilometer van Lambertschaag af ligt was het een flink stuk lopen. Toen er eenmaal bussen en fietsen kwamen was dat een snellere manier om in bijvoorbeeld Hoorn te komen voor de bewoners van de dorpen. Het treinvervoer werd daarom al snel minder populair.

Artikel gaat verder onder de foto

Station Abbekerk-Lambertschaag. - Foto: Sander Huisman / WEEFF

Het gebouw is flink toegetakeld in de jaren dat het geen station meer is. Er moet flink wat gebeuren voor het als woonhuis in gebruik kan worden genomen. Wat vooral opvalt is de pleisterlaag die niet alleen in grof is aangebracht, maar ook nog eens in een opvallende kleur groen. De originele bakstenen moeten er nog ergens onder zitten, maar deze laag blijft voorlopig - zij het in een andere kleur geschilderd - nog even zitten.

Het verbouwen tot woonhuis is de eerste fase. Een actieve vrijwilliger van het museum gaat in het gebouw wonen. Aan de buitenkant zal in de komende jaren wel een perron worden aangelegd, maar de wachtkamer zal de komende tien tot vijftien jaar nog niet terug komen in het gebouw.

Bekijk alle afleveringen van Sander Op Pad in West-Friesland

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]