Ga naar Content
Alkmaar

Vriend over overleden Carla: "Een engel waar de duivel steeds meer van won"

18 november 2019, 20.13 uur · Aangepast 5 december 2019, 14.09 uur
Door: Anne Klijnstra · Foto:

ALKMAAR - John Spies is zwaar aangedaan door het overlijden van de Alkmaarse Carla Rodrigues. Jarenlang stond hij de vrouw bij die afgelopen woensdag overleed nadat ze was neergeschoten door de politie. John, die zichzelf als een surrogaatvader zag van Carla, moest hulpeloos toekijken hoe ze steeds verder afgleed. Hij wil aangifte doen tegen GGZ en verslavingskliniek Brijder. Hij vindt dat zij nalatig zijn gebleven in de hulp voor Carla.

Foto:

John (64) leerde de 48-jarige Carla twintig jaar eerder kennen.  Ze had, na een moeilijke jeugd, haar geboorteland Brazilië en drie jonge kinderen achtergelaten om een beter bestaan op te bouwen met een Engelsman. Ze was nog geen achttien. 

De relatie met de naamloze Engelsman was van korte duur. En Carla, nauwelijks een twintiger, belandde in Alkmaar, waar ze als prostituee op de Achterdam werk vond. Daar ontmoette ze John Spies als klant, er was meteen een klik. John: "Nadat het weer mis ging met een relatie, klopte ze bij mij aan. Ik was haar reddende engel."

Carla trok bij hem in. Vijftien jaar woonde ze samen. "We hadden geen relatie, het was meer vader en dochter. Ik was haar surrogaat-vader." Na acht jaar stopte ze als prostituee. Maar John kwam er rond die tijd ook achter dat Carla stevig kon drinken. "Bij tijd en wijle heel veel bier, dan weer een half jaar niets.  Zelf drink ik geen druppel, dus ik zei vaak wat van haar drankgebruik, maar dat hielp niet. Ook gebruikte ze marihuana."

"Ik was haar reddende engel"

John Spies

Heftig leven

Dat was ook de tijd dat hij zag dat Carla psychische problemen had. "Ze heeft een heftig leven gehad. Ze is verkracht, mishandeld, heeft vastgezeten en is opgevangen in de GGZ-kliniek", somt hij op. John denkt dat Carla deze trauma's met de drank en drugs probeerde te verdrijven. "Carla was een lief, verzorgd en zorgzaam mens, maar als ze gedronken had ging het mis", vertelt John. "Het was een engeltje versus een duiveltje. Won het duiveltje dan was ze zeer agressief."

Zo'n vijf jaar geleden kreeg ze een eigen woning aan de Elgerweg toegewezen. "Dat is eigenlijk het begin geweest van het einde. Die straat, met z'n dealers, tippelaars en omwonenden met psychische problemen*, was veel te onrustig voor haar." Carla klaagde bij de politie over haar flatbewoners. Hierdoor werd ze soms bedreigd. Door de spanningen ging ze steeds meer drinken en blowen, ook kreeg ze psychoses."

Lees ook

Achterdocht en waanideeën

Via John kon Carla bij Brijder Verslavingszorg terecht om van haar alcoholverslaving af te komen. "Ze kwam er vijf jaar lang dagelijks en heeft zich zelfs een keer vrijwillig laten opnemen." Rond deze tijd ging Carla zich ook steeds vreemder gedragen. "Ze dacht dat ze werd bespied en afgeluisterd. Bijvoorbeeld door de politie in Alkmaar, daarvoor probeerde ze aangifte in Haarlem te doen. Ook dacht ze dat ze vanuit een woning achter haar flatje in de gaten werd gehouden. Carla's achterdocht en waanideeën werden steeds extremer."

Twee maanden geleden ging het, door een opstapeling van tegenslagen, helemaal mis. "Haar moeder zou naar Nederland komen, maar had daar opeens geen geld meer voor (ze koos voor een dure vakantie en facelift). Carla had zich erg verheugd op de komst van haar moeder. Daarbovenop kwam de volgende klap: haar oudste zoon die al jaren vermist was, bleek niet meer te leven. Iets wat haar familie al twee jaar wist en verzweeg."

"Moet er eerst iemand vermoord worden voordat er iets gebeurt?"

John Spies

Carla's gedrag werd nog extremer: "Alle stekkers moesten los, de tv mocht niet meer aan, zelfs de koelkast moest uit. Overal zaten microfoons die haar afluisterden." Ook zou ze hebben geprobeerd om haar polsen door te snijden. Ze at niet meer, ruimde niet op en verzorgde zichzelf niet meer. Ze dronk alleen bier en haar agressie nam toe. Alleen voor konijn Bruno werd nog gezorgd."

"De GGZ is toen langs geweest maar deden niets, ook al had Carla zich opgesloten in de slaapkamer", vertelt John. "Ik vroeg nog: hebben jullie haar dossier wel gelezen? Het gaat helemaal niet goed met haar. Al jaren niet." John voelde zich niet serieus genomen. "Moet er eerst iemand vermoord worden voordat er iets gebeurt?"

Lees ook

Gedwongen opname

John slaat vrijdag 8 november weer alarm. Dit keer bij Carla's contactpersoon bij Brijder. Hij vertelde John dat er aan een rechtelijke machtiging werd gewerkt. Carla zou dezelfde week nog bezocht worden door o.a. een rechter om te beoordelen of ze gedwongen zou  kunnen worden opgenomen." Woensdag sterft Carla. Een dag voordat de rechter langs zou komen.

John ging dinsdag nog bij Carla langs. Eerst in de ochtend, maar ze liet hem niet binnen. 's Avonds stond hij weer voor haar deur. "Ze was haar sleutel kwijt en had daarom de ruit van haar deur ingegooid." John plakte het gat af, maar kreeg ook nu geen contact met Carla.

Woensdagochtend slaat het noodlot toe. Carla, diep in een psychose verzonken, bedreigt haar buurman met een mes en hamer en vlucht vervolgens weg. Carla wordt uiteindelijk neergeschoten door de politie nadat de verwarde vrouw zich, met de wapens nog in de hand, tegen hen keert. 

Vaak om hulp gevraagd

"Zo vlak voordat er hulp kwam. Het leek wel of ze het wist", verzucht Spies. Als ze in een psychose zat weigerde ze elke hulp, maar diep van binnen wilde ze wel geholpen worden. Ik heb de GGZ en Brijder vaak om hulp gevraagd, maar als die kwamen dan speelde Carla alsof het allemaal prima ging. Hulpverleners hielden het op een drankprobleem."

"Als zij niet nalatig waren geweest, dan had Carla nu nog geleefd"

John SPies

John is vreselijk kwaad op de GGZ en Brijder. "Alle signalen waren er. Als zij niet nalatig waren geweest, dan had Carla nu nog geleefd. Daarom ga ik aangifte doen. Ik weet dat ik haar daarmee niet terug krijg, maar ik kan wel anderen redden. De hulp kwam voor Carla veel te laat."

Brijder heeft in meerdere media bevestigd dat Carla bij hen bekend  was en dat een rechter die donderdag zou oordelen over een gedwongen opname. De GGZ kan hangende het rijksrechercheonderzoek nog niet op de zaak reageren.

*Een aantal buurtbewoners heeft bij NH Nieuws aangegeven zich niet te herkennen in deze omschrijving van hun woonomgeving.