Ga naar Content

Strandeiland verrijst in water van IJmeer: hier begint Amsterdam straks

Amsterdam begon in 1996 met de aanleg van de nieuwe stadswijk IJburg. Op het gebied waar eerst nog water was, wonen nu ruim 25.000 mensen. En IJburg groeit nog steeds. Op dit moment wordt er zand opgespoten voor de bouw van Strandeiland. Bij het ontwerp van deze nieuwe woonwijk speelt de ligging in het landschap een grote rol.

Laagje voor laagje wordt er zand opgespoten en worden de contouren van het nieuwe Strandeiland zichtbaar. Op het eiland worden straks 8000 woningen gebouwd. "Het wordt echt een plek waar je een eilandgevoel hebt; heel plezierig om in te wonen en voor de omgeving om naar te kijken", vertelt Esther Reith, stedenbouwkundige van de gemeente Amsterdam.

Lees ook: Strandeiland IJburg van start

De nieuwe woonwijk reikt tot diep in het IJmeer en wordt van hieruit het toekomstige aangezicht van Amsterdam. Op het Oosterend, zoals het verste punt straks gaat heten, is gekozen voor een flinke kademuur. "Het moet echt het gevoel geven van: hier begint Amsterdam, dit is de stad", legt Reith uit aan de hand van een maquette.

Zandbaaitjes met bomen
Aan de zijkanten is daarentegen gekozen voor een natuurlijke uitstraling. Zo komt er aan de noordkant een dijk met bomen erop. "Dat is een soort groen filter naar Durgerdam toe dat aan de overkant ligt", aldus de stedenbouwkundige. "En aan de zuidkant hebben we een natuurrand gemaakt. Dat zijn meerdere kleine zandbaaitjes met bomen eromheen. Dat landschap gaat met parken verder de woonwijk in."

Landmaken
Het zal nog wel even duren voordat er gewoond wordt op het strandeiland. Het 'landmaken' neemt veel tijd in beslag. "Als we klaar zijn met opspuiten moet het land eerst nog consolideren en bouwrijp gemaakt worden. Dus voordat de eerste huizen gebouwd kunnen worden is het 2023", vertelt projectmanager Marcel ter Wengel, terwijl hij naar de zandspuit kijkt.

Jouw Noord-Holland
Noord-Holland is misschien wel de meest innovatieve provincie als het gaat om kenniseconomie en circulaire economie. De provincie stimuleert op tal van gebieden initiatieven die hieraan bijdragen. In Jouw Noord-Holland laten we dat zien met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen én op radio en tv. Jouw Noord-Holland wordt gemaakt in samenwerking met de provincie Noord-Holland.