Ga naar Content

Rutger maakt wandelroutes: "Soms zie ik een nieuw weggetje, ontzettend tof"

Wandelroutes ontwerpen door heel Nederland: dat is het werk van Rutger Burgers. Met zijn trage tochten zorgt hij ervoor dat wandelaars bijzondere paden en wegen kunnen bewandelen.

Wat voor Rutger een route bijzonder maakt, is simpel: "Ergens waar je kunt wandelen, waar bijna geen andere mensen kunnen komen. Een plek waar je alleen op de wereld bent."

Veranderingen in de natuur
Door zijn werk ziet hij als geen ander hoe het landschap verandert. De wandelroutes veranderen regelmatig, daarom is zijn werk nooit klaar.

Dat het landschap voortdurend verandert, komt deels doordat omgeving wordt volgebouwd. Burgers: "In de buurt van grote steden moeten we zorgvuldig zijn met de ruimte die we hebben. De openheid moeten we blijven koesteren. Ik zou het jammer vinden als dat op bepaalde plekken in de natuur zou gebeuren. Je kan veel compacter bouwen in de stad. Daar is volop ruimte."

Door alle veranderingen wordt Rutger ook vaak verrast door nieuwe paden en wegen: "Soms zie je ineens een nieuw weggetje dat ik niet eerder op een kaart heb gezien. Dan ga ik dat verkennen. Dat is ontzettend tof."

Balen
Maar soms wordt hij ook teleurgesteld door wat hij aantreft: "Je loopt dan een heel eind en dan stuit je opeens op een sportcomplex of een begraafplaats en dan kan je niet verder. Dat is natuurlijk balen!"

Jouw Noord-Holland
Noord-Holland is misschien wel de meest innovatieve provincie als het gaat om kenniseconomie en circulaire economie. De provincie stimuleert op tal van gebieden initiatieven die hieraan bijdragen. In Jouw Noord-Holland laten we dat zien met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen én op radio en tv. Jouw Noord-Holland wordt gemaakt in samenwerking met de provincie Noord-Holland.

Foto: