Ga naar Content
Noord-Holland

Je omgeving past zich continu aan: bijzondere verhalen over het veranderende landschap

20 mei 2019, 13.00 uur · Aangepast 20 mei 2019, 15.28 uur
Door: · Foto: Adobe Stock

Niemand kan er omheen dat het landschap continu verandert. Dat kan komen door klimaatsverandering, maar net zo goed door verstedelijking of herbestemming. Deze week nemen NH Nieuws en Jouw Noord-Holland je mee langs verschillende veranderende landschappen.

Neem kunstenaar Ben Raaijman, die een openluchttheater ontwikkelde in recreatiegebied Spaarnwoude. Het is een bijzonder kunstwerk, want het vergt geen onderhoud van de gemeente of een andere partij. Het theater is opgebouwd uit stukken puin en woekerend onkruid wordt er juist verwelkomd. Een bijzondere plek, vindt Raaijman: "Een plek zonder dat je daarvoor een kopje koffie moet kopen of entreekaartje moet kopen. Iets van ons allemaal."

Steppen
Max Hopmans legt de provincie en het veranderende landschap vast op de gevoelige plaat, maar niet op de standaard manier. Hij maakt kilometerslange steptochten op zijn speciale sportstep en legt de landschappen die hij tegenkomt vast. Zo ziet hij hoe lang het gras de ene dag is en de volgende dag gemaaid, of hoe een veld de ene dag vol met tulpen staat die de volgende dag weer zijn verdwenen. 

Windmolens
Een ander voorbeeld van het veranderende landschap is de aanleg van het windpark Wieringerwerf, dat na optuiging het grootste landpark voor windmolens van Nederland wordt. Aanvankelijk was er veel ophef rondom het park, waarbij windmolens in horizontale rijen komen te staan.

Mensen die in de omgeving wonen vrezen voor horizonvervuiling, terwijl Vattenfall juist volhoudt dat het park voor minder horizonvervuiling zorgt dan de huidige situatie waarin verschillende molens kriskras door het landschap staan.

Jouw Noord-Holland
Benieuwd geworden naar de rest van de verhalen die NH Nieuws maakte over het veranderende landschap in de provincie? Bekijk dan op onze specialpagina alle reportages.