Ga naar Content

Metamorfose van het Westfriese landschap in kaart: "Jongeren meer bewust maken"

Met een team van experts heeft een werkgroep van het Westfries Genootschap de metamorfose van het Westfriese landschap in kaart gebracht om met name jongeren meer bewust te maken. Op de Zuiderdijk bij Schellinkhout zijn belangrijke ontwikkelingen uit het verleden nog goed te zien.

"Dit gebied is exemplarisch voor de periode van 1000 tot 300 jaar geleden. Toen is het Westfriese landschap behoorlijk veranderd", vertelt André Bouwens van het Westfries Genootschap vol enthousiasme.

Met de werkgroep, bestaande uit amateurhistorici, wetenschappers en studenten, hebben zij de afgelopen jaren gewerkt om de geschiedenis en de ontwikkeling van het Westfriese landschap in acht tijdvakken te beschrijven door middel van weblezingen.

Schellinkhout
Zo is de Zuiderdijk bij Schellinkhout bij uitstek een plek waar landschappelijke veranderingen nog goed te zien zijn. In het landschap zijn lange stroken te zien die door sloten worden gescheiden, ontstaan toen boeren het gebied gingen ontwateren om de grond klaar te maken voor landbouw. De Grote Molen, uit eind 16e eeuw, die aan de dijk staat, is nog steeds intact en werd toen gebruikt om water naar de Zuiderzee af te voeren.

Lintdorp
Het dorp Schellinkhout is waarschijnlijk in de elfde eeuw ontstaan.
Als je in Schellinkhout over de dorpsweg rijdt, rij je eigenlijk over de voormalige veenrivier uit de Middeleeuwen met tientallen bochten. Hoewel Schellinkhout ingebouwd ligt tussen de nieuwbouwwijk Kersenboogerd en bedrijventerrein Hoorn80, geven de monumentale boerderijen langs het dorpslint een beeld van een nog nauwelijks aangetast lintdorp.

Bewustwording
Van de metamorfose van het Westfriese landschap komt een website met foto's, kaarten en korte filmpjes. Ook wil de werkgroep lesmateriaal ontwikkelen voor basis- en middelbare scholen.

Henk Schuitemaker, docent aardrijkskunde bij middelbare school OSG, vindt het met name belangrijk dat jongeren weten waar ze het over hebben: "Als er landschappelijke veranderingen zijn zoals de komst van grote kassen of nieuwbouwwijken, dan verandert hun landschap en daar moeten ze een goed onderbouwde mening over kunnen vormen."

Jouw Noord-Holland
Noord-Holland is misschien wel de meest innovatieve provincie als het gaat om kenniseconomie en circulaire economie. De provincie stimuleert op tal van gebieden initiatieven die hieraan bijdragen. In Jouw Noord-Holland laten we dat zien met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen én op radio en tv. Jouw Noord-Holland wordt gemaakt in samenwerking met de provincie Noord-Holland.

Foto: NH Nieuws / Chantal Bos