Ga naar Content

Polderwachter ziet landschap voortdurend veranderen: "Niets doen is geen optie"

Met zijn klompen en polsstok vertelt hij verhalen over de polders in Nederland. In 2003 heeft beeldend kunstenaar Marcel Blekendaal de 'polderwachter' in het Hollandse landschap geïntroduceerd. Een boswachter zonder bos, maar met weilanden. Als geen ander ziet Marcel de Noord-Hollandse polders veranderen.

Al deze veranderingen zijn volgens Marcel een goede ontwikkeling. "Het mooie van het landschap is dat we wel moeten veranderen. Niets doen is geen optie."

Water parkeren
Zo ook bij de Haarlemmermeerpolder, waar NH Nieuws met Marcel is heengegaan. "We staan nu op de rand van het Haarlemmermeer. Als we hier niet ingrijpen dan staat het binnenkort vol met water." Veranderingen en aanpassingen zijn volgens Blekendaal goed. "Water moet ergens heen en vaak gaat dit richting de zee. Soms gebeurt dit niet en moet dit water 'geparkeerd' worden." In Nederland worden er daarom verschillende 'parkeerplekken' gemaakt voor dit water. 

Veranderd landschap
Bij veranderingen in het landschap, ontstaat er vaak ook weerstand bij inwoners. Gemeentes moeten aanpassingen doen in het natuurschoon om veranderingen tegen te kunnen gaan. "Ik zie juist in veranderingen kansen. Er is bijvoorbeeld nu veel weerstand tegen de komst van zonneweides met zonnepanelen. Als je de komst van zo een zonneweiden op een creatieve manier oplost, dan is dat geweldig", vertelt Marcel met een glimlach op zijn gezicht.  

Lees ook: Guus liet zijn huis duurzaam maken: "De waarde is gestegen"

Marcel doelt hier naar Park 2020 in Hoofddorp. Hier heb je om ruimtegebrek tegen te gaan, verticale tuinen. "Ik ben kunstenaar en ik vind dat interessant. Als het niet meer plat kan, dan maar omhoog."

Jouw Noord-Holland
Noord-Holland is misschien wel de meest innovatieve provincie als het gaat om kenniseconomie en circulaire economie. De provincie stimuleert op tal van gebieden initiatieven die hieraan bijdragen. In Jouw Noord-Holland laten we dat zien met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen én op radio en tv. Jouw Noord-Holland wordt gemaakt in samenwerking met de provincie Noord-Holland.