Ga naar Content
Noord-Holland

Raad van State: bewoners ADM-terrein moeten op Eerste Kerstdag weg

25 juli 2018, 12.55 uur · Aangepast 25 juli 2018, 17.29 uur
Door: · Foto: ANP

AMSTERDAM (AT5) Bewoners van het ADM-terrein in Amsterdam moeten daar uiterlijk op Eerste Kerstdag weg. Dat heeft de Raad van State besloten.

Het terrein werd in 1997 gekraakt. het gebied werd een culturele vrijplaats. 

De eigenaar van het ADM-terrein, Chidda Vastgoed B.V., ligt al jaren in de clinch met de krakers. Ze weigeren te vertrekken. "De bewoners wonen er illegaal en ook de andere activiteiten zijn in strijd met het bestemmingsplan", staat in het besluit van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter geeft de bewoners zes maanden de tijd om te vertrekken omdat er niet wordt verwacht dat ze direct iets nieuws vinden. 

Lees ook: Levensechte galg geplaatst op ADM-terrein in Amsterdam

Nadat Chidda aangaf een bestemming voor het gebied te hebben, besloot de rechter in juni 2017 dat de krakers weg moesten. Het bedrijf gaat het terrein verhuren aan een scheepsbouwer. Er volgde een hoger beroep en ook daarin werd Chidda in het gelijk gesteld.

Daarna werd de zaak doorgeschoven naar de Raad van State (RvS). In februari van dit jaar oordeelde de hoogste bestuursrechter dat de krakers voorlopig mochten blijven. Chidda B.V. had nog geen vergunning voor de werkzaamheden die op het terrein zouden gaan plaatsvinden.

Kinderen geboren
Ook zei de RvS dat de krakers al twintig jaar op het terrein wonen en er meerdere kinderen geboren en opgegroeid zijn. De 200 mensen die op het terrein wonen, zouden bij ontruiming geen vervangende woonruimte hebben. In de uitspraak gaf de rechter wel aan te verwachten dat de bewoners door zouden gaan met het zoeken naar een nieuwe woning buiten het terrein.

Inmiddels is de vergunning er wel. De gemeente heeft eerder aangegeven te willen helpen bij het zoeken naar een nieuwe plek voor de krakers van het ADM-terrein. Er wordt gezocht naar een locatie waar de ADM-bewoners zich permanent kunnen vestigen. Of die plek al is gevonden, is niet bekend.