Ga naar Content
Noord-Holland

Schiphol Vandaag: Beveiligers leggen werk stil

22 juli 2018, 08.30 uur · Aangepast 22 juli 2018, 13.45 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Shutterstock

SCHIPHOL Wie vandaag naar Schiphol vliegt, moet rekening houden met flinke drukte. Het is sowieso al een drukke dag, maar vanwege een staking bij de beveiligers kan het zeer druk worden.

Via dit bericht houden we je de hele dag op de hoogte van de drukte op, naar én van Schiphol. En niet alleen vandaag: NH Nieuws houdt de hele zomer de vinger aan de pols wat betreft de Schipholdrukte.

Laatste druktenieuws [klik om te verversen]

11.00 uur | Drukte neemt toe

10.30 uur | Vandaag twee werkonderbrekingen

De beveiligers leggen vandaag hun werk neer in hal 1A en 1 (Schangenlanden). Hierdoor kunnen lange rijen bij de security ontstaan. Lees meer.

Wat kun je doen? 

Schiphol raadt aan om twee uur voor vertrek naar Schengenlanden (Vertrekhal 1, 1A en 4) en drie uur voor niet-Schengenlanden op de luchthaven te zijn. Vertrek dus op tijd, zegt Schiphol. 

OPROEP Sta jij op Schiphol te wachten voor de security? Of in de file vanaf de A4? Stuur jouw verhaal of druktefoto naar 0630093003!

Wat Schiphol betreft pak je als het mogelijk de trein of bus. Kom je toch met de auto? Let dan op, want na het afbreken van P2 om ruimte te maken voor een nieuwe terminal is het dringen geblazen in parkeergarage P1. Daarbij is het ook filerijden naar de plek waar je maar heel kort mag stoppen om iemand te brengen. Het is zelfs zo druk dat Schiphol overweegt om daar geld voor te vragen.

Check hier de actuele situatie op het spoor en hier de situatie op de weg. 

Neem zo min mogelijk mee in je handbagage. Voor reizigers zonder handbagage is er zelf een aparte securitydoorgang. De meeste passagiers hebben wel een tas of rolkoffer mee. Wat daar in mag, lees je op de site van Schiphol.

Laptops, tablets en je zakje met vloeistoffen moeten bij de meeste securitydoorgangen uit de tas gehaald worden, maar er zijn tegenwoordig ook doorgangen waar al die spullen in de tas mogen blijven. Helaas kun je die rijen niet zelf uitkiezen, maar je herkent ze in elk geval aan de ronde vorm, de oude zijn vierkant.

Hoe ziet het er de komende dagen uit?

Schiphol komende week 21 juli

Verklaring: één reiziger = normale dag, twee reizigers = grote drukte, drie reizigers = extreme drukte, piekdag. De bovenstaande druktemeter is gebaseerd op de informatie van Schiphol. NH Nieuws houdt de drukte gedurende de dag in de gaten.

Schiphol? Drukte? Hoezo eigenlijk!?
Capaciteitsproblemen, personeelstekort bij de marechaussee en boze beveiligers: zo druk als het deze zomer op Schiphol is, is het nog niet geweest.

Schiphol zit momenteel aan het maximaal toegestane vliegbewegingen per jaar: 500.000. Toch kan het passagiersaantal groeien. Dat komt omdat luchtvaartmaatschappijen grotere toestellen inzetten op vluchten van en naar Schiphol.

De Koninklijke Marechaussee, die naast het veilig houden van Schiphol de paspoortcontrole op Schiphol doet, kampt daarnaast dit jaar nog met een personeelstekort.  Het kabinet heeft geld vrijgemaakt voor het aannemen van neuwe militairen voor de Marechaussee. Verwacht wordt dat als al het nieuwe personeel is begonnen de balans tussen de werkdruk en de capaciteit is hersteld. Inmiddels zijn er ook 120 burgers na een opleiding begonnen met het werk als grenswachter.

En dan zijn er nog boze beveiligers. Zij hebben de drukke zomermaanden uitgekozen om actie te voeren voor een nieuwe cao. Vakbonden FNV en CNV hebben de beveiligingsbedrijven een ultimatum gegeven om op de eisen van een nieuwe en betere cao in te gaan. Ze willen meer salaris en een lagere werkdruk. Dat ultimatum is verstreken en de beveiligers hebben inmiddels meerdere stiptheidsacties gehouden. De overlast bleef tot nu toe beperkt, maar als de beveiligers ook beginnen met werkonderbrekingen, dan wordt de kans groot dat vluchten worden vertraagd of passagiers hun vliegtuig missen.

Meer lezen over de drukte?

NH Nieuws maakte de afgelopen tijd al de volgende verhalen: 
Groot, groter, grootst: Schiphol ziet de vliegtuigen groeien
'Marechaussees zeggen baan op als protest tegen inzet burgers bij grensbewaking'
Inmiddels langere acties door beveiligers Schiphol: "Gooi de rolluiken maar dicht"
Recorddrukte op Schiphol deze zomer: 220.000 passagiers per dag
Betalen voor de kiss & ride? "Dit is natuurlijk belachelijk"
Op vliegvakantie met autisme: "Lange rijen zijn funest"
Anja is omroepster op Schiphol: "Mensen die elkaar kwijt zijn, die roep ik het meest op"
Schiphol zet meer mankracht en nieuwe scanner in tijdens verwachte drukte meivakantie
Via Schiphol alleen reizen met kinderen? Dit moet je weten
Schiphol heeft nu zeven nieuwe 'werelden' in de vernieuwde Lounge 2

Foto: