Ga naar Content
Noord-Holland

Woningstichting Naarden wil snelle scootmobielen verbannen na dodelijk ongeluk

20 juli 2018, 15.13 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Google Streetview

NAARDEN Woningstichting Naarden wil het gebruik van scootmobielen in haar wooncomplexen aan banden leggen. Aanleiding is het tragische ongeval van eerder dit jaar waarbij een 86-jarige man om het leven kwam nadat hij op de eerste verdieping door een pui reed, met scootmobiel en al op straat viel en later in het ziekenhuis overleed.

Dat bevestigt directeur Lilian Verheul tegenover NH Nieuws. "We bekijken wat de mogelijkheden zijn om de scootmobiel uit de complexen te krijgen." Ze benadrukt dat de Woningstichting Naarden niet alle scootmobiels uit de complexen wil weren, maar wel snelle exemplaren - die ook op de openbare weg worden gebruikt - wil verbannen. "Dat zijn scootmobielen die behoorlijk snel kunnen. We staan het ook niet toe dat iemand met z'n brommer binnen rijdt."

Lees ook: Man (86) rijdt met scootmobiel door raam eerste etage verzorgingstehuis Naarden

De voornaamste reden voor het verbod is de veiligheid van de bewoners, bezoekers en personeel, stelt Verheul. Directe aanleiding voor de beoogde maatregel is het dodelijk ongeval van begin dit jaar. "De man kwam uit de lift, of ging naar de lift toe, en heeft zijn scootmobiel in de verkeerde stand gezet", vertelde ze destijds aan NH hoe dat ongeluk kon gebeuren.  

'Zelf bijna aangereden'
Soms ondervindt ze de risico's van scootmobielen zelf (bijna) aan den lijve. "Toen ik laatst door het complex liep, reed een meneer in een scootmobiel bijna over mijn tenen heen. Dan realiseer je je hoe gevaarlijk het is om binnenshuis met een scootmobiel te rijden."

Behalve het voorkomen van persoonlijke ongelukken, zorgt een verbod er ook voor dat ramenzetters en liftmonteurs minder vaak langs hoeven langs te komen. "Door de enorme kracht van de scootmobielen raken puien en liftdeuren beschadigd", vertelt Verheul. 

Lees ook: Man (86) die met scootmobiel door raam verzorgingstehuis reed overleden 

Het verbod op het inpandige gebruik van snelle scootmobielen wordt pas ingevoerd als er met de betrokken bewoners een alternatief is gevonden, legt ze uit. "De ouderenadviseur zal met hen kijken naar alternatieven."

Binnen- en buitenscootmobiel
Dat kan betekenen dat gebruikers in de toekomst een scootmobiel voor binnen en een scootmobiel voor buiten nodig hebben.  En dat ze bij binnenkomst in het complex van een snelle scootmobiel moeten overstappen op een scootmobiel met minder pk's, waarmee ze wel binnen mogen rijden. "Dan zullen we ook een opstelplaats voor scootmobielen moeten realiseren", aldus Verheul.  

Woningstichting Naarden heeft drie complexen, waarvan er één al langer verboden terrein is voor snelle scootmobielen. "Dus waarom daar wel, en in andere complexen niet?", besluit de directeur.