Ga naar Content
Noord-Holland

Rijsenhouters verrast tijdens protest in gemeenteraad: geen trafostation bij dorp

20 juli 2018, 14.48 uur · Aangepast 20 juli 2018, 15.06 uur
Door: · Foto: NH

HOOFDDORP Zo'n vijftig bezorgde Rijsenhouters protesteerden gisteravond bij de gemeenteraadsvergadering in Hoofddorp. Ze wilden hun stem laten horen tegen de plannen voor het transformatorstation dat bij het dorp dreigt te komen. Tot hun grote verbazing opperde wethouder Derk Reneman tijdens de vergadering om de locaties dichtbij het dorp van de lijst te halen.

Bewonerscomité Rijsenhout Zegt NEE en de dorpsraad van Rijsenhout zijn blij met de uitkomst. "Een succes voor het dorp", reageert voorzitter Monique Damen. Het gaat om de zogenoemde locaties 2a en 2b, aan de rand van het dorp, waar TenneT en Liander een groot transformatorstation willen bouwen. Andere locaties vielen eerder af.

Het dorp verzet zich al tijden tegen de komst van het station aan de rand van Rijsenhout. De gemeenteraad diende donderdagavond een motie in om het trafostation niet op 2a en 2b te laten komen. Het zouden dan gewoonweg geen mogelijke locaties meer zijn. 

Lees ook: Tekort in stroomvoorziening door datacentra

"We voelen ons boos, machteloos en verdrietig", sprak Annet Tebbens namens het bewonerscomité Rijsenhout zegt Nee. "Het dorp gaat er aan kapot. Blijft het bij mooie woorden, die vanwege de komende verkiezen uit de kast worden gehaald?" Tebbens vroeg de gemeente om beleid met oog op de toekomst en om actief te zoeken naar locaties buiten het bewoonde gebied. "Maar gelukkig blijkt er een heel eenvoudige oplossing te zijn: Het niet te koop aanbieden van de grond", reageert Monique Damen. De dorpsraad en het bewonerscomité hopen dat Tennet en gemeente nu echt met open vizier actief naar oplossingen gaan zoeken.  

Lees ook: Hoop voor Rijsenhouters: grond transformatorstation niet geschikt

Een jaar geleden startten de Rijsenhouters met acties tegen de komst van het transformatorstation bij hun dorp. De bewoners begrijpen dat er stroom moet komen voor nieuwe datacenters, maar willen dit niet aan de rand van hun dorp. 

Crash moet uit fort
Een andere grote zorg is het Crash-museum dat moet verhuizen naar een nieuw pand. Vorige week werd bekend dat het luchtoorlog- en verzetsmuseum het geliefde fort in Aalsmeerderbrug moet verlaten. "Crash hoort bij het fort, laat dit niet verloren gaan", riep oud-vrijwilliger Theo Klop de gemeenteraadsleden op. 

Lees ook: Vrijwilligers CRASH-museum emotioneel door aanstaande verhuizing uit fort

Het fort moet gerestaureerd worden en daarna moet het een publieksfunctie krijgen. Het museum, dat wordt gerund door vrijwilligers, is nu niet vaak genoeg geopend.