Ga naar Content
Noord-Holland

Ruim 600.000 euro aan uitkeringsfraude opgespoord in Gooi en Vechtstreek

19 juli 2018, 13.51 uur · Aangepast 20 juli 2018, 00.35 uur
Door: · Foto: Shutterstock

HILVERSUM De sociale recherche Gooi en Vechtstreek heeft vorig jaar tientallen gevallen van uitkeringsfraude aan het licht gebracht. Die gevallen waren samen goed voor 612.465 euro. Dat resultaat is een toename van 60 procent ten opzichte van 2016. Dat blijkt uit een jaarverslag van de Sociale Recherche.

De grootste 'vangst' was een fraudebedrag van 133.532 euro. Dat ging om een uitkeringsgerechtigde uit Gooise Meren met onroerend goed in het buitenland. Daarnaast ontdekten de rechercheurs (in totaal 5.89 fte) nog 21 andere gevallen van uitkeringsfraude. In totaal leidde 69 procent van de onderzoeken die de recherche uitvoerde tot aantoonbare fraude.

Het onderzoek is uitgevoerd verspreid over in totaal negen gemeenten. In totaal werden 32 'zaken' onderzocht. De meeste onderzoeken betroffen de gemeente Hilversum (11) en Huizen (9).

Kostenpost
Overigens is het niet zo dat de gemeentes in totaal nu zes ton kunnen bijschrijven. De kostenpost voor de Sociale Recherche bedraagt namelijk zo'n half miljoen euro. Daarbij moet wel gezegd worden dat het stopzetten van de uitkeringen, als gevolg van het onderzoek, een flinke kostenbesparing met zich meebrengt. 

Toch blijft het lastig om aan te geven wat de werkzaamheden van de Sociale Recherche nu precies onder aan de streep opleveren. Gemeente hebben natuurlijk het recht om het onterecht verkregen uitkeringsbedrag terug te vorderen. "Maar het feit dat dit van hen wordt teruggevorderd is geen garantie dat het geld ook daadwerkelijk wordt terugontvangen. Dat kan soms lange tijd vergen", laat Pieter Lensselink, afdelingshoofd van Uitvoeringsdienst Sociaal Domein aan NH Nieuws weten. 

Lensselink erkent dat handhaving, en dus ook de Sociale Recherche, geld kost. Maar, zo zegt hij, "de gemeente heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid naar de inwoners en daarnaast een financieel belang." Hij voegt daaraan toe: "Tegenover de kosten van de sociale recherche staan dus opbrengsten van de besparingen en de daadwerkelijk gerealiseerde terugvorderingen."