Ga naar Content

Chillen in hangmat dankzij sloop oude A9

BADHOEVEDORP De sloopwerkzaamheden aan de oude snelweg A9 in Badhoevedorp zorgen voor de nodige bouwstof en geluidsoverlast. Maar de meeste Badhoevedorpers zijn al lang blij dat het stuk asfalt bíjna weg is.

Piet Bouwhuis straalt terwijl hij naar de sloopwerkzaamheden voor zijn deur kijkt. Voorheen raasden daar auto's achter de metershoge geluidswallen. "Als ik hier nou sta sta en ik hoor deze herrie, dan is mijn eerste gedachte altijd: 25 jaar hebben we ellendige herrie gehad. Dit is heerlijke herrie."

Bekijk ook: NH Special: De strijd om de A9

Piet streed 60 jaar met zijn actiegroep SnelWegErmee om de snelweg uit zijn dorp te krijgen. Vorig jaar was de nieuwe, omgelegde A9 al klaar en kon de oude snelweg worden afgesloten. 

Langzaam zien de Badhoevedorpers de oude snelweg verdwijnen uit hun dorp. "Ik ga elke dag even kijken", vertelt een voorbijganger. "Het is wel interessant hoor."

Hangmat
Inmiddels is het oude Badhoevedorp onherkenbaar. "Het is schoner, er is veel meer licht en het is een stuk rustiger", zegt Nico Lowie die in de flat naast de oude A9 woont. "Ik heb nu een hangmat opgehangen op het balkon en daar heb ik al meerdere malen in geslapen 's nachts. Dat is toch wel lekker."

Op dit moment wordt het viaduct over de Sloterweg gesloopt, wat zorgt voor de nodige overlast. "Het is net als een grote schoonmaak thuis: het moet eerst een rommel zijn, wil het mooi worden", lacht Bouwhuis.  

Lees ook: Eindelijk wonen op de oude A9

In februari 2019 wordt de grond overgedragen aan de gemeente. Dan zal er worden gestart met de ontwikkeling van het gebied. Er wordt gesproken over nieuwe woongebieden en een mooi park. "Ik hoop dat ze ons geven waar we recht op hebben", zegt Piet Bouwhuis. "De ultieme beloning zou een leefbaar dorp zijn, voor jong en oud."

Lees hier meer over de plannen van de gemeente.