Ga naar Content

Manegehouder Aalsmeer bedankt paardenredders: "Topactie"

AALSMEER "Dat was behoorlijk schrikken", zegt Menno Wennekers van paardensportcentrum Wennekers in Aalsmeer. Een shovel op het terrein vloog daar gisteren in brand, waarna een groep mensen enkele paarden moesten redden.

"Ik was op het erf aan het werk, toen mijn shovel plotseling in brand vloog. Waarschijnlijk een combinatie van kortsluiting en vettigheid, het rookte behoorlijk". Menno probeerde de brand tevergeefs met water te blussen, maar hij kon niet voorkomen dat binnen de kortste keren de stal op zijn erf vol rook stond.

Een gevaarlijke situatie voor de twee rijpaarden van zijn vriendin in de stal. Van alle kanten stroomde hulp toe: zeker tien mensen kwamen met brandblussers aanzetten om het vuur te doven en de paarden in te redden. "De stal stond vol dikke witte rook, best heldhaftig om toch naar binnen te gaan. Een aantal mensen, onder wie mijn vriendin deed dat toch, om de paarden te redden. Echt een topactie, waarvoor ik al die mensen erg dankbaar ben", zegt Menno. Omdat het blussen van de brandende shovel niet onmiddellijk lukte, besloot hij het brandende gevaarte met een ander voertuig weg te slepen. 

Lees ook: Gewonden na heldenactie bij brand in Aalsmeer: paarden gered

Toen de ingang van de stal was vrijgemaakt, konden de paarden in veiligheid gebracht worden. Intussen waren ook de hulpdiensten gearriveerd. De brandweers slaagde erin de brandende shovel snel te blussen. Zowel de paarden als de redders hadden rook ingeademd. Tien redders zijn nagekeken door ambulancepersoneel. Drie van hen, onder wie de vriendin van Menno, zijn overgebracht naar het ziekenhuis voor een grondige controle. Zij zijn inmiddels thuis zonder blijvende gezondheidsproblemen.

Kortademig
De paarden zijn overgebracht naar het paardenpension op het terrein naast de woning van Menno. Daar konden ze een beetje bijkomen. "Het gaat vandaag al een stuk beter met ze. Met een van de twee is niets aan de hand, de ander is nog een beetje kortademig. We hopen dat dat de komende dagen bijtrekt."

Foto: