Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Eén parkeerplek op vijf nieuwbouwwoningen. Is dat genoeg?

26 juni 2018, 12.24 uur · Aangepast 26 juni 2018, 12.40 uur
Door: · Foto:

Steeds meer gemeenten verlagen het aantal parkeerplekken bij nieuwbouwprojecten. Bewoners moeten één parkeerplek delen met drie of vier buren.

Schone lucht
Veel gemeenten zien het als een oplossing voor de leefbaarheid in de stad. Minder parkeerplekken betekent meer schone lucht. Belangenorganisatie Vereniging Eigen Huis ziet het schrappen van parkeerplekken met stijgende ergernis aan en luidt nu de noodklok.

Eén op de vijf
In Amsterdam staat nieuwbouwwijk Haven-Stad gepland. De 70.000 bewoners krijgen in de plannen minder dan 15.000 parkeerplekken. Dat is één plek op vijf woningen. Voor het autoluwe centrum van Amsterdam gaat de nulnorm gelden en verdwijnen er langs de grachten zelfs 10.000 parkeerplekken. Ook andere gemeenten maken plannen voor minder parkeerplekken.

Autodelen
De lagere parkeernormen spelen alvast in op de verwachting dat het autobezit in de toekomst zal dalen en we meer van deelauto's en het openbaar vervoer gebruik gaan maken.

Realiteit
"Vooruitlopen op een verwachte vermindering van het autobezit doet het misschien goed bij beleidsplannen, maar past niet bij de realiteit van veel mensen voor wie een auto voorlopig nog onmisbaar is", zegt Maud Weide van Vereniging Eigen Huis in het Algemeen Dagblad. De vereniging pleit ook bij nieuwbouw voor meer parkeerplekken.

Wat vind jij?
Is het met het oog op een groenere toekomst prima; één parkeerplek op vijf woningen, of is dat veel te weinig? We horen graag hoe jij daar over denkt!

Op NH Radio hoor je De Peiling om 13:40 en 16:40 uur. De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected].