Ga naar Content

Haarlemmers jaar lang gedupeerd door busomleiding: 'Kan niet met oude moeder op stap'

HAARLEM Door twee wegopbrekingen achter elkaar in de Amsterdamsebuurt en de Slachthuisbuurt in Haarlem-Oost, rijdt er bijna een jaar lang geen bus 2 door de wijken. De omleidingsroute is ver van de huidige route aangelegd. Buspassagier Anita Brakeboer ziet zich voorlopig niet gezellig met haar oude moeder Jopie op stap gaan.

"Wij doen nog wel eens wat gezellige dingetjes", vertelt moeder Jopie, "en ik moet naar het ziekenhuis in Haarlem-Noord. Dat kan met lijn 2, en dat kan nu niet meer." 

Niet alleen Jopie heeft een rollator, ook haar dochter Anita heeft een karretje. Ze heeft een ernstige longziekte. "Dan heb ik een zuurstofapparaat bij me en in een tas een extra batterij. Dat is gewoon te zwaar om lang mee te lopen." De twee zien het voorlopig dus niet zitten om samen gezellig op stap te gaan, totdat bus 2 weer door hun buurt rijdt. 

Vanuit het bushokje zien Anita en haar moeder Jopie hoe een buschauffeur vergeten is dat hij om moet rijden. Hij moet gevaarlijk manoeuvreren om te keren op de Nagtzaamstraat. Ondertussen foeteren ze op Connexxion dat er toch echt wel een omleidingsroute is, die veel dichter bij is, over de Zomervaart. 

Connexxion heeft aan de gemeente laten weten niet op deze klinkerstraat met drempels te willen rijden. Onzin, vindt wijkraadvoorzitter Marcella van Vloten. "Dat heb je in meerdere straten in Haarlem en daar rijdt de bus ook."

Kleine busjes
Ook al zou dat het probleem zijn, dan nog ligt volgens SP Noord-Holland de oplossing voor de hand. Aangezien de provincie opdrachtgever is van Connexxion moet gedeputeerde Post volgens Marnix Bruggeman sommeren kleine busjes in te zetten. 

"Er is van Haarlem naar Heemstede ook een grote wegopbreking geweest en de bus kon daardoor ook niet op de vaste route rijden. Er is toen met kleine busjes gereden waar de grote bus niet kon komen. Dat zou hier ook een hele goede mogelijkheid zijn."

Foto: NH Nieuws