Ga naar Content
Noord-Holland

Bram Bakkers beroemde sprong tijdens inhuldiging 1988: "Een Unox-moment"

26 juni 2018, 06.49 uur · Aangepast 26 juni 2018, 09.03 uur
Door: · Foto: ANP

AMSTERDAM Nederland doet dit jaar helaas niet mee aan het WK Voetbal. Vandaag precies dertig jaar geleden, in 1988, beleefden we betere tijden en werd ons land zelfs Europees kampioen. Een iconisch beeld na de overwinning was de inmiddels beroemde sprong in de grachten van voetbalfan (en psychiater) Bram Bakker.

"Ik zag die dag toevallig beelden van mannen die in de gracht dreven toen The Beatles in Amsterdam waren", vertelt Bakker op NH Radio. "Ik zei tegen een vriend: 'Stel dat ik kinderen krijg, dan wil ik ook zo'n verhaal'." 

De psychiater wilde met de sprong een mooie herinnering creëren aan het EK. "Als je bent verworden tot een saaie inwoner van Lelystad of Almere, dan heb je toch dit meegemaakt."

Een Unox-moment
Dus zag de jonge Bakker zijn kans schoon. Op het moment dat de spelersboot naderde, stond hij al paraat op het dak van Rederij de Kooi. "De cameraman nam me close-up in beeld, en de rest is geschiedenis."

Zelf zag de voetbalfan zijn sprong terug toen hij met een nat pak thuiskwam. Omdat hij een oranje plastic zak op zijn hoofd droeg, hadden de meeste mensen Bakker in eerste instantie niet herkend. Behalve zijn oma, die op dat moment in Australië was. "Zij herkende me feilloos. Inmiddels gingen de beelden de hele wereld over, het werd echt zo'n Unox-moment."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.
Foto: NH Nieuws