Ga naar Content

Uitgeester wil woekerende Japanse Duizendknoop uitroeien: "Wie helpt?"

UITGEEST Nico Brantjes wil een netwerk opzetten om de woekerende Japanse Duizendknoop te stoppen. Op steeds meer plekken duikt de uitheemse plant op, die zich door asfalt, beton en muren kan vreten. "We kunnen niet alleen naar de overheid wijzen."

Brantjes 'adopteerde' zelf een stuk grond bij de scouting in Uitgeest. De Uitgeester zal zich daar de komende jaren druk maken over de Duizendknoop, want uitroeiing is een project van de lange adem. "Je moet ze doodtreiteren, elke keer weer stuksteken", zegt hij langs de provinciale weg van Uitgeest naar Castricum. "Hij groeit overal doorheen, zelfs door boomstammen. Dus is hij oppermachtig kun je wel zeggen, en daar moeten we wat aan gaan doen."

Samen
Brantjes wil met vrijwilligers een netwerk op te bouwen om in de IJmond de inheemse sierplant weg te drukken uit de regio. "Ik ben opgegroeid binnen een boerenfamilie; aanpakken dus. En ik hoop dat mensen mij willen helpen, om er samen iets aan te doen", besluit de onkruidbestrijder.

Lees ook: Plantenwortels Duizendknoop tasten Muizenfort aan

Heb je ook last van de plant en wil je helpen met het verwijderen van de Duizendknoop? Stuur dan een mailtje naar [email protected]

Foto: NH Nieuws