Ga naar Content

Streekbuurt in Haarlem fel tegen daklozenopvang uit angst voor veiligheid

HAARLEM Nu staat de deur vaak open bij de woningen aan de rand van Haarlem, maar als de plannen voor een zorghotel voor verslaafde daklozen doorgaat, zijn de bewoners aan de Nieuweweg bang dat het idyllische leven in hun buurtje voorbij is.

Al vaker hebben Haarlemmers geprotesteerd tegen opvanglocaties voor daklozen. In de binnenstad vrezen bewoners voor overlast, maar aan de Nieuweweg tussen de weilanden is het ook geen goede plek, vindt onder andere Henk de Bruijn. "Ik denk dat niemand het in zijn achtertuin wil hebben." 

Terwijl de plannen nog maar in een 'pril stadium' zijn, zo verzekert wethouder Marie-Therese Meijs, denken de buurtbewoners al aan extra beveiliging van hun woning. "Dat we gevangenen worden van de omgeving, dat we nooit eens een deur open kunnen laten staan om te beppen op straat. Dat gevoel, daar ben ik bang voor", vertelt een buurvrouw.  

Lees ook: 'Opvang van daklozen in Haarlem kan stukken beter'

De Bruijn en zijn buren weten wel waar zo'n opvanglocatie beter zou passen: op het bedrijventerrein Waarderpolder. "Er staat ontzettend veel leeg en er rijdt veel bewaking rond."

Het stuk land is nog niet definitief gekocht door gemeente. De raad neemt pas na de zomervakantie een besluit. 

Foto: NH Nieuws / Geja Sikma