Ga naar Content
Noord-Holland

FNV en KLM bereiken akkoord over cao grondpersoneel

22 juni 2018, 16.16 uur · Aangepast 22 juni 2018, 17.05 uur
Door: · Foto: Shutterstock

SCHIPHOL Vannacht hebben FNV Luchtvaart en KLM een akkoord op hoofdlijnen bereikt over een cao voor het grondpersoneel. De 14.500 werknemers krijgen er 300 nieuwe collega's bij en diverse mogelijkheden tot deeltijd voorafgaand aan hun pensioen.

Uit een rapport dat april dit jaar door FNV Luchtvaart aan KLM werd overhandigd bleek dat KLM-medewerkers die bagage afhandelen, vaak blijvende gezondheidsschade oplopen. Oorzaken volgens FNV: het gebrek aan personeel, waardoor de beschikbare medewerkers te veel koffers moeten tillen.

De uitkomsten van dit rapport werden meegenomen in cao-onderhandelingen die al eerder gestart waren. Voor piloten kwamen FNV en KLM begin mei tot een nieuwe cao en voor cabinepersoneel al begin januari. Nu mag het grondpersoneel zich dus ook opmaken voor nieuwe arbeidsvoorwaarden.

Het grondpersoneel krijgt er per 1 november 1 procent loon bij en op 1 februari nog eens 1,5 procent. Daarnaast krijgen alle werknemers een persoonlijk budget van 1,97 procent dat ze kunnen uitgeven aan opleiding of verlof of aan hun inkomen kunnen toevoegen.

Reactie FNV
FNV is opgelucht. "Het is goed dat KLM inziet dat het fysiek zware werk zijn tol eist van de werknemers en dat dit structureel moet worden opgelost", laat Jan van den Brink van FNV Luchtvaart weten. "Deels kan dit door de werkdruk te verlagen dankzij extra personeel en deels door afspraken over eerder uitstromen waardoor meer jongeren kunnen instromen."

De leden van FNV moeten nog instemmen met het akkoord.