Ga naar Content
Noord-Holland

Gemeente Hilversum succesvol in terugdringen overlast tijdens ramadan

20 juni 2018, 16.57 uur · Aangepast 20 juni 2018, 19.42 uur
Door: · Foto: Ramadan zaalvoetbal competitie

HILVERSUM Burgemeester Broertjes van Hilversum kijkt met een goed gevoel terug op de ramadanperiode in de stad. De gemeente had hoog ingezet om de eerder ervaren jeugdoverlast tijdens de ramadan, voornamelijk in Hilversum-Oost, terug te dringen. En met succes, de overlast was beduidend minder. Kosten voor de gemeente: 40.000 euro.

Eerdere jaren ervaarden de inwoners veel (geluids-)overlast tijdens de ramadan, omdat jongeren 's avonds langer op straat zijn in die periode. De gemeente poogde dat dit jaar te ondervangen door verschillende maatregelen in te voeren. 

Zo was er een buurtwacht actief, werd er een ramadan zaalvoetbal nachtcompetitie georganiseerd (10.000 euro), werkten jeugdboa's bijna elke nacht (22.000 euro) en draaiden jongerenwerkers van Versa Welzijn extra nachtelijke uren (8.000 euro). Daarnaast werd extra gesurveilleerd door stuarts van de moskee en was er extra inzet door de politie. 

In totaal werden dertien personen extra in de gaten gehouden, doordat zijn aangemeld stonden bij de lokale PGA (persoonsgerichte aanpak). Ook werden er bijna elke gezamenlijke briefings gehouden op het politiebureau, waarbij de verschillende partijen aanwezig waren.

Incidenten
Toch vond er nog een aantal incidenten plaats. De politie heeft 23 meldingen van jeugdoverlast gekregen (vorig jaar waren dat er 34). Het ging met name om te hard praten, overlast door auto’s en scooters. Er is een auto omgeduwd (in 2017 waren dat er zes). Dit jaar waren er geen brandstichtingen of vernielingen aan bushokjes e.d. Een aantal jongeren is staande gehouden.

Inzetten op sport
De burgemeester geeft aan dat er volgend jaar nog meer ingezet zal worden op sportactiviteiten, omdat die succesvol zijn gebleken. Er kwamen bijvoorbeeld elke avond zo'n vijftig à zestig jongeren af op de voetbaltoernooien. Zo wil de gemeente op handhaving en toezicht besparen.