Ga naar Content

Alkmaar verovert wereldrecord kaasproeven

ALKMAAR Alkmaar heeft hoogstwaarschijnlijk het wereldrecord kaasproeven verbroken. Tot vandaag was het record in handen van de Australische plaats Metricup. 561 kaasproevers waren daar samengekomen. In Alkmaar werden het er veel meer, meldt mediapartner Alkmaar Centraal.

Aan de recordpoging werd zondag aan het Waagplein gewerkt. Zo'n 900 mensen hadden zich van tevoren aangemeld. Sommige Alkmaarders vinden het vreemd dat de titel nog niet in handen was van 'kaasstad' Alkmaar, maar van Australië. "Wij dachten: dat kan beter", zegt een van de organisatoren van de wereldrecordpoging. 

Een officieel record zet je niet zomaar. Er moeten strikte regels gevolgd worden. Om ervoor te zorgen dat alles volgens Guinnessregels verliep, was er een notaris aanwezig. Nadat de kaasjes waren uitgedeeld en de formaliteiten achter de rug waren, kon er worden geproefd. "Iedereen is in de ban van de kaasblokjes. Het is een positieve chaos", zei een bezoeker van het festival tegen Alkmaar Centraal

Guinness moet de recordpoging nog goedkeuren, maar als alles volgens plan verloopt is het wereldrecord kaasproeven met 814 deelnemers nu in handen van Alkmaar.

Foto: Alkmaar Centraal