Ga naar Content

Ilse heeft een missie: "Laat mensen met syndroom van Down meetellen"

KUDELSTAART Ilse Zethof heeft er haar missie van gemaakt om mensen met het syndroom van Down mee te laten tellen in de maatschappij. Niet alleen voor haar 18-jarige zoon Rick, maar ook voor al die andere kinderen met down.

Tot zijn geboorte dachten Ilse en haar man Richard dat ze een gezond kindje zouden krijgen. Rick werd niet alleen geboren met het syndroom van Down, maar ook met een hartafwijking, iets wat vaker voorkomt bij kinderen met down. Ondanks het nieuws liet het stel zich niet uit het veld slaan. "Er waren mensen om ons heen verdrietig, maar wij waren eigenlijk toch wel positief. We hadden een zoon gekregen en we gingen ervoor", vertelt Ilse. 

De medische problemen zijn altijd de grootste zorg van Ilse en Richard geweest. En nu Rick 18 is, zijn er nog altijd zorgen om zijn gezondheid. Hij heeft slechte longen, slechte heupen en nog steeds geen goed hart. "Twee jaar geleden was het kritisch, toen lag hij echt kantje boord", vertelt Ilse. Rick lag toen lange tijd in het ziekenhuis. "Dat heeft zo'n impact op het gezin gehad."

Een gewone baan
Toch hoopt Ilse dat ook Rick later aan het werk kan. Hoewel mensen met het downsyndroom geaccepteerd zijn in de maatschappij, zou het volgens Ilse nog beter kunnen. Zo is het voor mensen met down lastig om een 'gewone' baan te vinden. "De grote supermarktketens durven het vaak wel aan, maar het zou zo mooi zijn als de lokale ondernemer ook die stap gaat zetten."

Lees ook: Verstandelijk gehandicapten ervaren bijbaantjes in Aalsmeer: "We laten zien wat mogelijk is"

Vorig jaar organiseerde Ilse voor het eerst het evenement DownTown Ophelia. Op die dag kunnen mensen met een beperking ervaren hoe het is om een 'echt' bijbaantje te hebben: bij de kapper, in een kledingwinkel of in de supermarkt. "En de ondernemers kunnen op hun beurt ervaren dat deze doelgroep veel werk uit handen kan nemen."

Voorlichtingscampagne
Rick loopt nu stage bij Paswerk, een leerwerkorganisatie voor mensen met een beperking. Hij stapelt daar washandjes. Het liefst zien zijn ouders Rick later werken met dieren of in de groenvoorziening. "Ik wil bovenal dat hij gelukkig is. Wat ik merk is dat hij vaak wordt onderschat. Ik wil vooral dat hij meedoet in de maatschappij, dat betekent dus ook dat hij gaat werken."

Ilse start binnenkort met een voorlichtingscampagne in samenwerking met zorginstelling Ons Tweede Thuis. 

Foto: NH Nieuws