Jahanbakhsh verslaat Ziyech diep in blessuretijd

15 juni 2018, 20.49 uur · Aangepast 16 juni 2018, 12.07 uur
Door: · Foto: Pro Shots / Stanley Gontha

SINT PETERSBURG Marokko is na twintig jaar met een schlemielige nederlaag teruggekeerd op het WK. Aziz Bouhaddouz passeerde in blessuretijd van het duel met Iran zijn eigen doelman (0-1). Ajax-speler Hakim Ziyech (Marokko) en AZ-aanvaller Alireza Jahanbakhsh (Iran) stonden beide aan de aftrap.

De Ajacied kreeg al vroeg in de wedstrijd een opgelegen mogelijkheid, maar raakte de bal helemaal verkeerd. In de openingsfase was Marokko de betere partij en was het wachten op de openingstreffer. Deze viel echter niet en Iran knokte zich terug in de wedstrijd.

In de tweede helft was Ziyech nog tweemaal gevaarlijk met een schot van afstand. Beide inzetten werden echter gesmoord door de Iraanse defensie. De emoties liepen in de slotfase hoog op wat resulteerde in kleine relletjes op het veld en stevige overtredingen. Jahanbakhsh was toen al naar de kant gehaald. De topscorer van de eredivisie werd met een brancard van het veld getild.

Eigen doelpunt
Diep in de blessuretijd kwam Iran vanuit het niets op voorsprong. Uit een vrije trap kopte de Marokkaanse invaller Bouhaddouz de bal achter zijn eigen doelman.

Ongeloof bij Ziyech
Na afloop waren overheerste bij beide spelers het ongeloof. "Hoe vaak zijn ze bij onze goal geweest, twee of drie keer misschien en dan ineens in de laatste minuut. Dit is ongelofelijk", waren de eerste woorden van Ziyech tegenover de NOS. "Het maakt niet uit hoe goed je vandaag speelt, als je verliest dan kun je niet tevreden zijn." Over zijn eigen mogelijkheden was hij duidelijk. "In de eerste helft stuiterde de bal op en in de tweede helft pakte de doelman de bal goed."

Ongeloof bij Jahanbakhsh
"Ongelofelijk, we hebben goed verdedigd met zijn allen en speelden vol op de counter. En dan scoren in de laatste minuut, dat kan niet beter", sprak Jahanbakhsh tegenover de NOS. "Zij hebben sterke buitenspelers en een sterke spelmaker. We moesten compact staan en als team verdedigen."

Woensdag speelt Marokko om 14.00 uur tegen Portugal. Iran neemt het dan op tegen Spanje (20.00 uur).

Opstelling Marokko: Munir; N. Amrabat (S. Amrabat/76), Benatia, Saïss, Hakimi; Boussoufa, El Ahmadi; Ziyech, Belhanda, Harit (Da Costa/82); El Kaabi (Bouhaddouz/77)

Opstelling Iran: Beiranvand; Hajisafi, Cheshmi, Pouraliganji, Rezaeian; Shojaei (Taremi/68), Ebrahimi (Montazeri/79), Amiri; Ansarifard, Jahanbakhsh (Ghoddos/84), Azmoun