Ga naar Content
Noord-Holland

Taakstraf voor ontvoering en mishandeling na ruzie in café

12 mei 2018, 12.31 uur · Aangepast 12 mei 2018, 17.03 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Shutterstock

EEMNES Drie mannen uit Huizen, Eemnes en Baarn zijn gistermiddag veroordeeld tot taakstraffen vanwege mishandeling, vernieling, bedreiging en vrijheidsberoving. Dat gebeurde na een ruzie in een café in Eemnes, op 7 januari.

Bij de ruzie sloeg Rogier - een van de drie veroordeelde mannen - een cafébezoeker na een woordenwisseling. Die laatste liet het er niet bij zitten en ging samen met zijn zus en haar partner verhaal halen bij het huis van de ouders van Rogier. Hier vernielden zij onder meer planten en tuinmeubilair, schrijft RTV Utrecht.

Honkbalknuppel
Hierop besloten Rogier en zijn vrienden wraak te nemen. Samen met de twee andere (inmiddels) veroordeelde mannen en een vierde verdachte reed hij de zus van de cafébezoeker en haar vriend klem bij een rotonde in Eemnes. De cafébezoeker was inmiddels al thuis afgezet door het tweetal.

De vriend werd vervolgens aangevallen met een honkbalknuppel en raakte bewusteloos. Ook werd de auto van de twee kapotgeslagen. Een van de mannen sleepte vervolgens de vrouw de auto in. Hierin werd ze gedwongen het adres van de cafébezoeker prijs te geven. De vrouw was dusdanig bang, dat ze in haar broek plaste.

Taakstraf
Eenmaal bij het huis van de cafébezoeker aangekomen, dreigde Rogier iedereen te vermoorden die hem en zijn ouders bedreigt. Toen duidelijk was dat de politie was gebeld, taaide het viertal af.

De twee hoofdverdachten uit Eemnes en Baarn zijn veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Ook kregen ze een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. De dader uit Huizen kreeg 100 uur taakstraf, met een voorwaardelijke celstraf van twee weken. Ook moeten de drie samen ruim 8.000 euro aan schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. Een vierde verdachte uit Huizen werd vrijgesproken. 

Hogere eis
De straffen zijn flink lager dan wat het Openbaar Minisiterie graag had gezien. Die zag liever dat de twee hoofdverdachten drie maanden de cel in gingen. Maar omdat de mannen nooit eerder voor vechtpartijen veroordeeld zijn, besloot de rechter tot een lagere straf. Ook zouden de mannen door een langer verblijf in de gevangenis hun baan en bedrijf kwijtraken.