Ga naar Content

Telstarfans balen van buscombi, maar hebben begrip voor besluit

IJMUIDEN Het is nog onduidelijk of Telstar zondag het uitvak bij De Graafschap helemaal vol zal krijgen. Door de sinds vandaag verplichte buscombi is de verwachting dat met name gezinnen met kinderen niet ruim twee uur in de bus gaan zitten en liever thuis kijken. Aanleiding voor de verplichte buscombi is de steekpartij van gistermiddag bij een bar in IJmuiden, waarbij supporters betrokken waren.

"Je wilt na een 3-2 overwinning hier helemaal niet bezig mee zijn, maar goed, het is nu eenmaal zo", zegt Dennis Bliek, woordvoerder van Telstar tegen NH Nieuws. Het feest na de knappe overwinning kreeg gisteren een zwart randje toen bekend werd dat supporters gewond waren geraakt bij een vechtpartij buiten het stadion.

De clubs zijn daarna direct om de tafel gaan zitten en hebben afgesproken om de verplichte buscombi in te zetten. "Ongeacht bij wie de schuld ligt, dat is aan de politie. Maar dan hebben we wat meer controle", zegt Bliek. De buscombi was eerder van tafel geveegd, omdat beide supportersgroepen zich er tegen verzetten. Ze zouden dan niet afzonderlijk met de auto kunnen gaan en gezamenlijk feest kunnen vieren. Gemeenten en clubs gingen daarmee akkoord, op voorwaarde dat er geen problemen zouden ontstaan. 

Goede sfeer
De sfeer tussen beide supportersgroepen was donderdag vanaf het eerste moment ook prima. Zowel voor, tijdens als na de wedstrijd. De clubs zijn al jaren goed bevriend, met als gezamenlijk icoon oud-trainer Simon Kistemaker. Waarom het in de middag dan toch misging en welke supporters erbij betrokken waren, is nog onbekend. De politie wil er vandaag verder niets over kwijt. Een IJmuidenaar is als verdachte aangehouden. Hoe het met de twee gewonden gaat, is ook nog onduidelijk.

Zondag
Bij de medewerkers en supporters van Telstar is er dus sprake van een dubbel gevoel vandaag. Blij en strijdbaar omdat er gisteren gewonnen is, maar ook een zure bijsmaak, omdat een kleine groep het nu voor de rest verpest. Door de buscombi zijn supporters van De Graafschap en Telstar zondag niet in de gelegenheid om samen feest te vieren.

Ook is het nog maar de vraag of het uitvak nu wel vol komt. "Ik denk dat gezinnen met kinderen er geen zin in hebben om ruim twee uur in een bus te zitten", aldus Bliek. "Het is jammer, want iedereen heeft eerst hard geprobeerd om de buscombi niet door te laten gaan en nu moet het toch."

Lees ook: Toch buscombi voor fans Telstar na steekpartij

"Balen, maar ik snap het wel", zegt een supporter die vandaag gewoon kaartjes komt kopen met zijn vrienden. "Maar zondag staan we er gewoon weer, de supporters in het uitvak, de Witte Leeuwen op op het veld en hopelijk kunnen we dan tegen half drie gezamenlijk een feestje vieren", aldus een strijdbare Bliek. Boven alles hoopt iedereen bij de club dat de band tussen De Superboeren en de Witte Leeuwen net zo sterk blijft als voor het incident.

Foto: NH Nieuws