Ga naar Content
Noord-Holland

'Molukse harde kern Ajax grijpt in tijdens Nationale Dodenherdenking'

3 mei 2018, 11.02 uur · Aangepast 3 mei 2018, 12.05 uur
Door: · Foto: ANP / Koen van Weel

AMSTERDAM (AT5) Een groep Molukse Amsterdammers wil op de Dam in Amsterdam aanwezig zijn om eventueel in te grijpen als er toch geschreeuwd worden tijdens de twee minuten stilte op 4 mei. Het zou gaan om leden van AFC Maluku, een harde kern binnen Ajax, die vooral bestaat uit Molukkers.

Dat meldt De Telegraaf. De groep is boos omdat het eerbetoon van hun opa's wordt verstoord, schrijft de krant. Ook ging binnen de gemeenschap het gerucht rond dat AFC Maluku langs een vertegenwoordiger van actiegroep De Grauwe Eeuw wilde gaan. Deze extreemlinkse groep heeft steun uitgesproken voor de geplande lawaaiactie tijdens de twee minuten stilte op de Dam. 

"Witte slachtoffers"
Actiegroep #Geen4MeiVoorMij meent dat er tijdens de Nationale Dodenherdenking oorlogsmisdadigers worden herdacht, omdat omgekomen Nederlandse militairen tijdens de oorlog tegen onafhankelijkheidsstrijders in Nederlands-Indië ook worden herdacht. Volgens hen zou de herdenking daarom "racistisch" zijn en alleen bedoeld zijn voor "witte slachtoffers".

Lees ook: Rechter bepaalt of lawaaidemonstratie op de Dam mag

Of er daadwerkelijk tegenacties gepland staan kan de politie niet bevestigen. Wel worden alle signalen serieus genomen.