Ga naar Content

Grensoverschrijdend gedrag afgetreden burgemeester Huizen 'mogelijk topje van de ijsberg'

HUIZEN Het aantal mensen dat last heeft gehad van 'grensoverschrijdend gedrag' van Fons Hertog, de opgestapte burgemeester van Huizen, is mogelijk groter. Dat blijkt uit het tot nu toe geheime gemeenteraadsverslag van 19 februari 2018 dat NH Nieuws in het bezit heeft.

Van onze verslaggevers Joost Lammers en Maarten Edelenbosch

In totaal waren er zes klachten ingediend tegen de burgemeester bij een vertrouwenspersoon van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Ze ondervonden al langere tijd last 'van de uitwisseling van social media-berichten tussen hen en de voormalig burgemeester'. Een zevende klacht werd niet in behandeling genomen, omdat die persoon anoniem wilde blijven. Hertog hield de eer aan zichzelf en stapte uiteindelijk op.

Topje van de ijsberg
Ondanks dat de oudste klacht uit 2015 stamt en in een aantal gevallen de ongewenste contacten langere tijd hebben voortgeduurd, had de gemeente niet eerder signalen van het wangedrag van de burgemeester ontvangen, zo vertelt de gemeentesecretaris Paul Veldhuisen aan de raadsleden. 

Lees ook: Waarnemend burgemeester van Huizen stapt op vanwege grensoverschrijdend gedrag

Volgens hem en de vertrouwenspersoon van BING moet er rekening mee gehouden worden dat het aantal van zeven meldingen 'mogelijk het topje van de ijsberg' is.  Er zijn ook anonieme signalen van buitenaf dat dat ook zo is, maar de gemeente acht het niet haar taak om daar verder wat mee te doen.

Geen extra onderzoek
Zowel de slachtoffers als de gemeente en de provincie Noord-Holland hebben besloten geen aangifte te doen. Ondanks de vermoedens van BING en de gemeentesecretaris acht Commissaris van de Koning Johan Remkes extra onderzoek niet noodzakelijk. Hij heeft het dossier vlak na het aftreden van Hertog gesloten.

Lees ook: Zeker zeven vrouwen slachtoffer van 'grensoverschrijdend gedrag' burgemeester Huizen 

In een reactie geeft hoofd communicatie van de provincie, Otte Beeksma, uitleg over het handelen van de provincie. "Nadat de commissaris van de koning is geïnformeerd over de klachten, heeft hij de algemeen directeur/gemeentesecretaris en de griffier gevraagd de burgemeester te informeren en te bevragen. Vervolgens is de burgemeester afgetreden. Daarmee was voor de provincie de kous af."

Over de reden waarom er vanuit de provincie geen aangifte is gedaan, zegt de woordvoerder: "De commissaris van de koning had kennis genomen van het aftreden van de burgemeester. Het is aan de betrokkenen om wel of geen aangifte te doen."

Fons Hertog: 'Waarom hierover publiceren?'
We hebben ook Fons Hertog zelf om een reactie gevraagd, maar tegenover NH Nieuws laat hij weten niet inhoudelijk te willen reageren. "Waarom publiceren jullie hier nu nog over? Het is al een paar maanden geleden. Ik ben aan een nieuw leven begonnen en zit hier helemaal niet op te wachten. Inhoudelijk ga ik niet reageren op het verhaal."

Reconstructie: 'Hertog verbaasd over beschuldigingen' 
Na zes jaar kwam er een abrupt einde aan het burgemeesterschap van Fons Hertog in Huizen. Een einde dat wordt ingeluid door ingediende klachten eind 2017. Volgens betrokkenen was de voormalig burgemeester verbaasd over de beschuldigingen. Lees hier een reconstructie.

Foto: ANP