Ga naar Content

Oproep: "Ondertunnel gevaarlijke spoorlijn in Bussum"

BUSSUM Naar aanleiding van het fatale ongeluk van gisterochtend op de spoorwegovergang in het centrum van Bussum worden opnieuw veel vragen gesteld over de veiligheid van de spoorlijn, die dwars door het dorp loopt. De schreeuw om ondertunneling van het spoor klinkt steeds luider. Maar echt veel beweging zit hier nog niet in.

Hoe het heeft gebeuren is nog de vraag, maar vast staat dat een lesauto met twee inzittenden gisterochtend vast kwam te staan midden op de spoorwegovergang bij de Herenstraat. De rij-instructeur overleefde het ongeluk niet. Zijn cursist wist nog net op tijd uit de auto te springen.

Lees ook: Dode bij botsing met trein in Bussum is rij-instructeur (66), cursiste (18) ongedeerd

Jan Kwekkeboom, raadslid van Goois Democratisch Platform, maakt zich al jaren zorgen over de veiligheid van het spoor in zijn woonplaats. "De ingrediënten dat het vaker fout gaat zijn hier gewoon simpelweg aanwezig", vertelt hij op de plek des onheils.

Spoor wordt drukker
De spoorovergang bij de Herenstraat staat niet op zichzelf. Ook de andere overgangen in Bussum staan onder hoge druk. Naarden en Bussum zijn beiden gebouwd rondom het spoor. Het spoor wordt drukker, alsmede het weggebruik. De vraag is of spoorwegovergangen als deze überhaupt nog wel te beveiligen zijn.

Lees ook: Terugblik Hete Hangijzers: Grote zorgen in Gooise Meren over gevaarlijke spoorwegovergangen

Kwekkeboom strijdt met zijn partij al vanaf 2010 voor het verdiept aanleggen van het spoor. "Dan kan er op maaiveldhoogte gereden worden en gaat de trein er onderdoor. Met een flink stuk ondertunneling, zijn we deze ellende kwijt", aldus Kwekkeboom.

Volgens Kwekkeboom willen de gemeenten Gooise Meren en Hilversum graag bijdragen aan ondertunneling. Maar gezien de hoge kosten zal de oplossing vooral uit Den Haag moeten komen. "Maar ik vrees dat dat nog wel minstens tien jaar gaat duren."

Foto: Robbert Bianchi / NH