Ga naar Content

"Ik denk dat mensen hebben gedacht: gaat Koningsdag nog wel door?"

WEST-FRIESLAND Een wielerronde die aan een zijden draadje hing, en zelfs een Koningsdagfeest dat op losse schroeven kwam te staan. In West-Friesland zorgde een tekort aan vrijwilligers voor flink wat problemen.

De organisatie van de Oranjeronde in Enkhuizen deed bij NH Nieuws nog een oproep om verkeersregelaars en vlaggers te vinden, want anders zou de 55e editie van de wielerwedstrijd niet doorgaan.

Lees ook: Koningsdagconcert op grote hoogte in Enkhuizen: "Ik ben de hoogste ambtenaar"

"Ik hoor van veel evenementen om me heen dat het moeilijk is om genoeg vrijwilligers te vinden", vertelde organisator Tino Haakman toen. Gelukkig is het op het allerlaatste moment goed gekomen, en konden de renners gewoon van start. 

Helemaal geen Koningsdag
In De Goorn en Avenhorn leek Koningsdag een tijd lang helemaal niet door te gaan dit jaar. Het oude bestuur stopte ermee, maar animo om hen op te volgen was er nauwelijks. "Ik kon dat niet over m'n hart krijgen. Samen met een vriendin besloten we het nieuw leven in te blazen, vertelt Kim Bol, voorzitter van de Stichting Oranjefeesten Avenhon De Goorn. 

"Het bleek heel lastig om mensen te krijgen. Veel mensen zeggen wel wat te willen doen, maar voordat vrijwilligers zich aanmelden duurt het wel even. We hebben veel mensen persoonlijk benaderd en ook via social media. En dat is gelukt. In januari wisten we uiteindelijk zeker dat het goed zou komen", aldus Bol.

Mannen gestrikt
Vandaag is er van alles te doen voor alle leeftijden. En dat moet in de toekomst ook zo blijven. "We zijn van plan door te gaan, en blijven ook meer mensen werven. Dat is belangrijk. Er kwamen vanmorgen twee mannen aan onze tafel. Die hebben we gelijk gestrikt. Maar gaan nog een tijd door. Dat is de bedoeling."

Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch