Ga naar Content
Noord-Holland

Hilversumse zwemmers onwel door verstopte luchttoevoerkanalen

25 april 2018, 10.32 uur · Aangepast 25 april 2018, 14.07 uur
Door: · Foto: Inter Visual Studio/Lucas Mol

HILVERSUM Geen chloorlek maar verstopte luchttoevoerkanalen zijn de oorzaak van de gezondheidsproblemen van twee weken geleden in zwembad De Lieberg. Dat bevestigt de gemeente Hilversum aan NH Nieuws.

Volgens de gemeente komt die conclusie naar voren uit het onderzoek van een onafhankelijk adviesbureau dat is uitgevoerd in opdracht van de gemeente en Optisport, huurder van het sportcomplex.

Lees ook: Zwembad Hilversum weer open na onwelwordingen: oorzaak nog niet duidelijk

Toch hebben de gemeente en Optisport een iets andere lezing van het verhaal. Optisport onderschrijft weliswaar het probleem met de luchttoevoerkanalen, maar voegt eraan toe dat de onwelwordingen te maken hadden met een combinatie van inspanning en slechte luchtkwaliteit in het zwembad.

Daarin waren leerlingen van het ROC Sport en Bewegen bezig met een intensieve coopertest. Zij zouden niet de benodigde frisse buitenlucht hebben gekregen.

Lees ook: Meerdere scholieren onwel door 'vreemde lucht' in zwembad Hilversum

Drie mensen werden afgevoerd naar het ziekenhuis voor nader onderzoek. Zij maakten het al snel weer goed. Het zwembad kon een dag later weer open. De luchttoevoerkanalen zijn inmiddels schoongemaakt. Begin mei zitten Optisport, de gemeente en het onderzoeksbureau rond de tafel om de veiligheid op langere termijn te gaan waarborgen.