Ga naar Content
Noord-Holland

'50 miljoen voor veilige N-wegen mooi begin, maar niet de oplossing'

24 april 2018, 19.37 uur · Aangepast 24 april 2018, 20.15 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

NOORD-HOLLAND De 50 miljoen euro die minister Cora van Nieuwenhuizen wil steken in het veiliger maken van N-wegen, is een mooi begin, maar bij lange na niet genoeg. Dat vindt hoogleraar transportbeleid Bert van Wee van de TU Delft. "Je moet eerder denken aan miljarden om de veiligheid echt te verbeteren op provinciale wegen."

De helft van het geld is bedoeld om bermen van N-wegen aan te pakken. Dan gaat het over het aanleggen van rotondes, middenbermen, vangrails en weghalen van obstakels naast de weg.

Bereidheid
Maar volgens Van Wee is dat niet de enige oplossing om de provinciale wegen veiliger te maken. "Het probleem zit 'm ook in politieke bereidheid. Op sommige wegen is het gewoon verstandig om de snelheid van 80 te verlagen naar 60 kilometer per uur, omdat 80 op sommige plekken nu eenmaal te hard is. Maar dat beperkt vaak de doorstroming van het verkeer en dat willen provincies niet."

Soms ligt het volgens hem ook aan onvoldoende bewustzijn. "Mensen hebben soms geen goed beeld van een gevaarlijke weg."

Lees ook: 'Niets doen aan onveilige N-wegen is niet te verantwoorden'

Vorige maand heeft Van Wee in samenwerking met RTL Nieuws een lijst met N-wegen gepubliceerd waar het risico op ongelukken driemaal hoger is dan normaal. In Noord-Holland gaat dit om de N200, N208, N248, N249, N415, N510, N518, N520 en N524. 

De provincie Noord-Holland laat weten blij te zijn met het extra geld. Noord-Hollandse N-wegen die volgens een woordvoerder vooral in het oog springen zijn de N243 (Alkmaar-Hoorn) en de N241 (Schagen-Hoorn). "Daar gaan tientallen miljoenen naartoe om die veiliger te maken."