Ga naar Content

Voor beter milieu 400 miljoen euro beschikbaar

24 april 2018, 16.23 uur · Aangepast 24 april 2018, 17.13 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Tom Jurriaans

Noord-Holland De komende tijd komt er opnieuw geld beschikbaar voor projecten die bijdragen aan een beter milieu en een beter klimaat. De Europese Commissie stelt voor de komende periode tot 2020 397 miljoen euro subsidie beschikbaar. 

De Europese Commissie doet een oproep aan overheden, bedrijven en organisaties om met innovatieve plannen te komen. Werk jij aan een innovatief project dat bijdraagt aan een beter milieu en klimaat? Dan kan de Europese subsidie LIFE hierbij helpen.

De oproep heeft betrekking op projectsubsidies vanuit beide onderdelen van het programma, namelijk LIFE Milieu en LIFE Klimaatactie. Aan de oproep is een budget van 397 miljoen euro verbonden, waarvan 317 miljoen euro voor LIFE Milieu en 80 miljoen euro voor LIFE Klimaatactie.

Projecten indienen
Projecten kunnen worden ingediend door in de Europese Unie geregistreerde rechtspersonen binnen drie categorieën: publieke instellingen, private op winst gerichte ondernemingen en organisaties zonder winstoogmerk (ngo’s).

Dieren en planten
De aanvrager kan maximaal 60 procent aan subsidie krijgen. Maar voor het onderdeel Natuur en Biodiversiteit binnen LIFE Milieu kan dit oplopen tot 75 procent wanneer projecten betrekking hebben op speciale gebieden die meer prioriteit hebben om dieren en planten beter te beschermen. 

LIFE is het financiële instrument van de EU dat milieu-, natuurbehoud- en klimaatactieprojecten ondersteunt in de hele EU. Sinds 1992 heeft LIFE meer dan 4500 projecten mee gefinancierd. In de periode 2014-2020 zal LIFE ongeveer 3,4 miljard euro bijdragen aan de bescherming van het milieu en het klimaat.