Ga naar Content

Daklozenstel Beverwijk mag nog zeker een jaar in caravan blijven wonen

24 april 2018, 15.59 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

BEVERWIJK Het daklozenstel dat in een caravan in de 'achtertuin' van het Beverwijkse stadhuis woont, mag daar nog zeker een jaar blijven.

Mark en Yvonne hebben jaren op straat geleefd en overlast veroorzaakt. Om verschillende redenen kunnen ze niet terecht in de reguliere maatschappelijke opvang in Haarlem. Een jaar geleden namen ze daarom op initiatief van de gemeente hun intrek in een caravan op een groenstrook langs de Emplacementsweg, al hadden ze in het begin moeite om er hun draai te vinden.

Lees ook: Gemeente zwicht voor protesten en plaatst daklozenstel in 'eigen achtertuin'

De afgelopen periode is er volgens de gemeente gezocht naar een andere oplossing voor het duo, maar is dat lastig. "De gemeente Beverwijk is en voelt zich verantwoordelijk voor deze Beverwijkers en wil voorkomen dat zij op straat terechtkomen. De gemeente kan opname niet afdwingen en een geschikte oplossing voor deze specifieke Beverwijkers ligt niet voor het oprapen."

Uitzondering
De gemeente benadrukt dat de caravan een tijdelijke oplossing is en zoekt hard naar een permanente plek voor het tweetal. "Deze tijdelijke woonoplossing is een uitzondering. Door middel van een schutting is overlast tot nu toe zoveel mogelijk voorkomen." Ook meldt ze dat 'de situatie van de twee Beverwijkers in de afgelopen periode is verbeterd'. 

Lees ook: Beverwijks daklozenstel kan niet wennen in caravan: "Zo snel mogelijk weg hier"

In de regio Haarlem wordt momenteel gezocht naar een plek voor zogenoemde 'skaeve huse'. Dat zijn containerwoningen voor mensen die voor overlast zorgen. Er moeten in die regio in de komende tien jaar dertig plekken voor bijzondere woonvormen komen.