Ga naar Content
Noord-Holland

VVD Amsterdam: geen lawaaidemo tijdens dodenherdenking

24 april 2018, 17.05 uur · Aangepast 24 april 2018, 17.36 uur
Door: · Foto: ANP

AMSTERDAM Het Amsterdamse VVD-raadslid Marianne Poot wil geen lawaaidemonstratie tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei op de Dam. "Iedereen mag demonstreren, maar niet op 4 mei en zeker niet om 20.00 uur."

Ze vraagt waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen het aangekondigde protest op een ander tijdstip of op een andere plek te laten plaatsvinden. In een event op Facebook roepen de initiatiefnemers van de actie op: "Kom ook demonstreren tegen racistische 4 mei viering (sic)".

Volgens de actievoerders herdenkt Nederland 'slechts de 22.000 witte slachtoffers die vielen tijdens de tweede wereldoorlog terwijl er in Nederlands Indië 4 miljoen doden vielen door oorlogsgeweld (sic)'.

Ongepast
"Dit is niet respectvol naar de mensen die gesneuveld zijn in de Tweede Wereldoorlog en daarna. Zij hebben gevochten voor onze vrijheid", foetert Poot. "Ik wil dat de burgemeester dit niet door laat gaan. We hebben met elkaar afgesproken stil te zijn. Je mag verwachten dat mensen daar respect voor hebben." 

De actie heeft de aandacht van de burgemeester, die zich nog beraadt op eventuele maatregelen, liet een woordvoerder weten.

<iframe src='http://www.at5.nl/video/iframe?m=157462' width='480' height='270' scrolling='auto' frameborder='0' allowfullscreen></iframe>