Ga naar Content
Sport

'Vaste selecties beloftenteams Jupiler League'

24 april 2018, 12.39 uur · Aangepast 24 april 2018, 13.40 uur
Door: · Foto: ANP/Jeroen Jumelet

AMSTERDAM Het is spannend tot het laatst in de Jupiler League dit seizoen. Dat is natuurlijk mooi, maar de beloftenteams in die competitie blijven een doorn in het oog van de andere clubs. Als het aan Marc Boele, directeur van de Coöperatie Jupiler League, ligt komt daar volgend seizoen al verandering in. Dat zei hij in het Sport Forum in Langs de Lijn en Omstreken op de radio.

Er wordt veel geklaagd door de clubs over de verschillen tussen spelen op vrijdag of op maandag tegen de beloftenploegen. Op maandag spelen vaak bankspelers van het eerste mee die niet in actie zijn gekomen in het weekend, terwijl die op vrijdag niet meespelen. Dat is competitievervalsing vinden de overige teams. "Jong Ajax heeft volgens mij richting de vijftig spelers gebruikt en dat is niet wenselijk", zei Boele. "Je kan je ook afvragen of het bijna het hele seizoen meespelen van Cassierra bijdraagt aan de kwaliteit van het Nederlandse voetbal."

"Vaste selecties"
"Dit moet wat ons betreft aan banden worden gelegd", zei Boele in de uitzending. "We willen naar vaste selecties, het liefst per 31 augustus. Dan heb je een eerste en een tweede elftal. Tijdens de winterstop, tijdens de reguliere transferperiode, kun je dan weer spelers overschrijven." Volgens Boele ligt er al een 'verbeteringsplan' klaar. Daarover moet nog met de eredivisieclubs worden gesproken.

Geblesseerde spelers
Hoe de clubs met beloftenteams over die plannen denken is niet bekend. Het beloftenteam wordt ook vaak gebruikt om spelers na een blessure weer ritme op te laten doen. "Ron Vlaar draaide warm tijdens wedstrijden van Jong AZ, maar dat doet hij voortaan maar in een oefenwedstrijd van het eerste elftal. Niet in onze competitie, want dat is er een die we heel serieus moeten nemen."

Vier beloftenteams
In de Jupiler League spelen vier beloftenteams; van Ajax, AZ, PSV en FC Utrecht. Die teams kunnen niet promoveren en zijn vijf jaar geleden toegelaten om jonge spelers de kans te geven zich tegen betere tegenstanders te ontwikkelen. "Ook om ze te laten wennen aan meer publiek en meer media-aandacht."

Jong Ajax mag niet promoveren
Jong Ajax is nu dicht bij het kampioenschap en dat brengt nogal wat teweeg, want Jong Ajax mag niet promoveren. Zaterdag valt in de laatste competitieronde de beslissing. Er zijn nog drie kandidaten voor de titel. Jong Ajax heeft één punt voorsprong op Fortuna Sittard en drie punten op NEC. Jong Ajax kan bij winst thuis tegen MVV kampioen worden. Fortuna Sittard speelt thuis tegen Jong PSV en NEC moet uit tegen FC Dordrecht.

Ontknoping op de radio
De wedstrijd van Jong Ajax is zaterdag live te volgen op de radio in NH Sport. Ook de wedstrijden van Telstar tegen Cambuur en Almere City FC tegen FC Volendam worden in de radio uitzending op de voet gevolgd. FC Volendam moet winnen om deel te kunnen nemen aan de nacompetitie, dus dat wordt ook nog een spannend duel.

Lees ook: FC Volendam heeft play-off-plek in eigen hand na verlies Den Bosch