Ga naar Content
Noord-Holland

'Hondenbelasting is middeleeuwse regeling'

24 april 2018, 13.50 uur · Aangepast 24 april 2018, 14.52 uur
Door: · Foto: ANP / Koen Suyk

NOORD-HOLLAND Hondenbelasting dateert uit de middeleeuwen. Toen om het aantal honden onder controle te houden en om de verspreiding van hondsdolheid te beperken. Er is veel weerstand tegen het heffen van deze belasting, maar er zijn ook voorstanders. Verschillende gemeenten hebben we gevraagd om een reactie.

Hilversum (101,52 euro)
In Hilversum betaal je het meest voor één hond, 101,52 euro. Voor een tweede hond betaal je 170,16 euro en voor een derde hond of meer 233 euro: "De inkomsten (verwacht wordt 508.000 euro dit jaar) gaan naar de algemene middelen. Een deel wordt besteed aan het bekosten van de hondenpoepzuiger, schoonmaakacties in de openbare ruimte en de handhaving van overlast. We hadden enorm veel last van hondenpoep op straat, dat is nu minder. Wat ons betreft betaalt de vervuiler. Het is geen onderwerp van gesprek bij de coalitiebesprekingen om dit af te schaffen."

Heemstede (93,95 euro)

Na Hilversum betaal je voor één hond het meeste in Heemstede, 93,95 euro. Voor een tweede hond of meer betaal je 156,60 euro: "De gemeenteraad bepaalt jaarlijks het tarief. Er worden kosten gemaakt voor bestrijding van hondenpoep. Daarbij kan gedacht worden aan: aanschaf en plaatsing van afvalbakken, personeel voor het legen en schoonmaken van de bakken, toezicht door medewerkers op het opruimen van de hondenpoep door de eigenaar van de hond en ook voorlichting. Verder worden in het gemeentehuis en bij wandelbos Groenendaal gratis hondenpoepzakjes verstrekt. We verwachten dit jaar 125.000 euro te ontvangen. Dit wordt grotendeels aan bovenstaande zaken besteed."

Haarlem (90 euro)
Plek drie qua duurste gemeenten om één hond te hebben is Haarlem met 90 euro. Dit bedrag loopt op tot 275 euro voor een derde hond en meer: "De hondenbelasting kent een oplopend tarief per hond, omdat een (te) groot aantal honden in de stad meer overlast geeft. Het is één van de weinige overige inkomstenbronnen die we kunnen gebruiken om uitgaven mee te dekken. Het geld (in 2017 547.000 euro) wordt niet alleen aan hondenvoorzieningen besteed. Een deel van het bedrag gaat naar controleurs. Verspreid over de stad zijn speciale afvalbakken voor hondenpoep en losloopplekken."

Heiloo (afgeschaft in 2018)
In 2017 werd in Heiloo nog hondenbelasting geïnd, sinds 2018 niet meer: "Dit hebben we gedaan om de lasten voor inwoners zo laag mogelijk te houden. Het scheelt ons een bedrag van 60.000 euro aan inkomsten, maar dat gaat niet ten koste van de hondenvoorzieningen."

Langedijjk (afgeschaft in 2018)
Ook in Langedijk, waar we een reactie krijgen van Annelies Kloosterboer fractievoorzitter van Kleurrijk Langedijk, is hondenbelasting sinds dit jaar afgeschaft: "De belasting stamt uit de oudheid. De belasting is nooit aangewend om iets voor honden te doen. Bovendien kost het handhaven van hondenblasting veel geld. We kregen vorig jaar bijna 100.000 euro binnen, maar netto leverde het weinig op. Momenteel zijn we ook bezig met hondenbeleid in de gemeenteraad."

Beemster (0 euro)
Beemster heft al jaren geen hondenbelasting meer: "Het is zo'n 15 à 20 jaar geleden afgeschaft en we zijn niet van plan dit weer in te voeren. De lasten waren hoger dan de inkomsten. Het gaat dus niet ten koste van hondenvoorzieningen. We hebben dan ook geen speciale uitlaatgebieden."

Weesp (0 euro)
Weesp kent ook geen hondenbelasting: "We zijn er in 2004 mee gestopt. Dat had meerdere redenen. Het is makkelijk te ontduiken en waarom geen kattenbelasting, of paardenbelasting bijvoorbeeld. Deels heeft dat geleid tot minder voorzieningen. Het aantal afvalbakken met hondenpoepzakjes is uitgebreid, er is een hondenpoepzuiger, maar er zijn wel honden uitlaatplaatsen komen te vervallen."

Schagen (0 euro)
In Schagen hoef je ook niet te betalen voor je hond: "We zijn een fusiegemeente van Schagen, Harenkarspel en Zijpe. Voor die laatste was het één van de voorwaarden om in te stemmen met een fusie. Dus is het per 2013 afgeschaft. De inkomsten gingen naar algemene middelen. Voorzieningen die we nu hebben, zijn gratis hondenpoepzakjes. Voor de fusie had Schagen een hondenpoepzuiger, die hebben we na de fusie weggedaan."

Diemen (0 euro)
Ook Diemen kent geen hondenbelasting: "We hebben het in 2017 afgeschaft. Dat scheelt ons 120.000 euro per jaar, maar werd mogelijk omdat we meer geld van het Rijk kregen. Er worden juist extra voorzieningen ingesteld in de vorm van extra hondenlosloopplekken en een aantal hondenspeelplekken. Er zijn geen plannen om de hondenbelasting weer in te voeren."