Ga naar Content

Opnieuw tegenslag bouw zeesluis IJmuiden: mogelijk jaar vertraging

24 april 2018, 08.27 uur · Aangepast 24 april 2018, 11.30 uur
Door: · Foto: ANP/Dutch Photo

IJMUIDEN Er dreigen opnieuw problemen bij de aanleg van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden. Een onderaannemer van het Zuid-Koreaanse bedrijf die de sluisdeuren maakt, heeft financiële problemen, zo meldt De Telegraaf.

Volgens bronnen van de krant loopt de bouw hierdoor mogelijk een jaar vertraging op, maar een woordvoerster van de betrokken bouwbedrijven BAM en VolkerWessels verwacht 'de deuren comform oorspronkelijke planning dit najaar in te varen'. 

De sluis moet volgens Rijkswaterstaat volgend najaar worden opgeleverd. Rijkswaterstaat is op de hoogte van de problemen, maar maakt zich geen zorgen. "Er zit iets vertraging in de levering van de deuren. Maar valt binnen de tijdspanne. Dus spreek je dan van vertraging? Volgens ons niet", aldus Pieter Zoon aan NH Nieuws. "Vooralsnog blijft de einddatum voor oplevering eind 2019."

Lees ook: Afgesloten route over sluizencomplex IJmuiden: vijf vragen en antwoorden

Het contract voor de zeesluis bestaat voor een half miljard uit bouwwerkzaamheden plus honderd miljoen voor het onderhoud van de sluis. Te late oplevering kan de bouwbedrijven een boete van 10 procent van de totale bouwsom opleveren, maar daar gaat Zoon niet op in.

Druk op financiering
Ingewijden melden aan de krant dat er nu druk staat op de financiële kant van het project. De aannemers moeten namelijk langer met eigen geld de bouw voorfinancieren, omdat het weer langer duurt voordat de deuren geleverd worden. 

Lees ook: Sluisroute IJmuiden een jaar dicht: "Ik voel me belazerd"

De woordvoerster van de bouwbedrijven wil niet zeggen hoeveel geld er naar de noodlijdende aannemer is gegaan. "Van enige financiële impact is op dit moment geen sprake."